НОВИНИ

Борисов: Страната ни успява по възможно най-добрия начин да преодолее кризата

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
12:11, 06.01.2021
Чете се за: 02:47 мин.
Политика
Слушай новината

До този момент страната ни успява по възможно най-добрия начин да преодолее кризата, предизвикана от COVID-19. Това обяви премиерът Бойко Борисов на първото за 2021-ва година правителствено заседание.

Здравният министър Костадин Ангелов представи на премиера пътна карта, разработена от Министерството на здравеопазването, за медицинска евакуация по въздух на пострадали български граждани.

Трудна година с пандемия, с много и различни мерки, които се налагаше да се взимат, много трудности за българските граждани, за бизнеса, за икономиката. Така Бойко Борисов определи изминалата 2020 година.

Той изтъкна, че в цяла Европа продължават да се налагат строги мерки, което няма как да не влияе върху финансите и икономиката на страните членки. По думите му като спасителен пояс ни остава ваксината и в това отношение страната ни също има строга организация и се справяме по един от най-добрите начини в Европа.

"Оттук насетне - 28 март е определена като дата за избори и се предполага, че когато веднъж е казана, трябва да се отстоява от тези, които са казали - съответно президентът Радев", каза премиерът.

Започната е процедура за обществена поръчка за купуване на медицински хеликоптер

На заседанието здравният министър Ангелов докладва за предприетите вече действия за купуването на 1 хеликоптер и за осигуряването на национално финансиране за ремонт на 4 налични вертолета „Кугър“, собственост на Министерството на отбраната с цел да бъде осигурена медицинска евакуация по въздух на пострадали български граждани.

"Стартирахме процедура за обявяване на обществена поръчка за закупуването на хеликоптера с европейски средства, който ще бъде оборудван с цялата медицинска техника, необходима за извършване на медицинско спасяване на територията на Република България", заяви здравният министър.

Премиерът Борисов определи като добро решение да се използват налични хеликоптери за медицински цели, с които ще се спасяват човешки животи. Борисов беше категоричен, че както винаги досега, когато е имало възможност, така и занапред правителството ще продължи да изпраща наличните хеликоптери и самолети за оказване на помощ на нуждаещи се български граждани в страната и чужбина.

В началото на заседанието свещеници благословиха премиера и министрите по случай Богоявление.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЛА Лейкърс записа шести успех през сезона в НБА
ЛА Лейкърс записа шести успех през сезона в НБА
Радев: Целта на консултациите за изборите не е датата, а начинът на провеждане на вота
Радев: Целта на консултациите за изборите не е датата, а начинът на провеждане на вота