НОВИНИ

Рекордьор по плуване хвана кръста и спаси именик от удавяне в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
12:50, 06.01.2021 (обновена)
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

26-годишният Теодор Цветков извади кръста на Богоявление в Русе, хвърлен във водите на река Дунав от Русенския митрополит Наум.

Заради противоепидемичните мерки нямаше тържествена церемония и освещаване на бойните знамена. Общо 20 души се включиха в ритуала на Йордановден. Температурата на водата бе около 6 градуса.

Цветков, който е рекордьор на Гинес по плуване в езеро с една ръка и участник в редица предизвикателства с благотворителна цел, хваща кръста за четвърти път в Русе, правил го е веднъж и в Северна Македония. Освен това той се наложи да спасява един от участниците - 29-годишния Йордан, който при скока глътна малко вода и се уплаши. Благодарение на бързата реакция на Теодор и другите младежи обаче именикът се измъкна от водата.

"Най-важното е хората да се осъзнаят и да спазваме 10-те Божи заповеди. Пожелавам на всички русенци – да бъдем по-смирени, по-добри и да си помагаме взаимно. Който има повече, да споделя с този, който няма“, каза Теодор и добави, че гледа смело и към следващото си голямо предизвикателство – маратонско преплуване на 7 канала в открити води.

"Първо е много тежко, защото са ниски градусите на водата. Течения, непредвидимо време, има акули и медузи. Само 26 човека са го правили в цял свят. Аз искам да съм 27-ият, първият българин, най-младият и най-бързо преплувал“, заяви Теодор Цветков, който предстои да търси подкрепа от Общината и държавата, тъй като за участие в „Oceans 7” са му необходими и над 60 хиляди лева.

Автор: Андрей Кючуков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роман Прохазка пред завръщане в Левски
Роман Прохазка пред завръщане в Левски
Левски: Kлубът гледа по-спокойно към бъдещето си, благодарения на усилената работа на Павел Колев
Левски: Kлубът гледа по-спокойно към бъдещето си, благодарения на усилената работа на Павел Колев