Русенец покорява рекорди и благотворителни каузи с плуване

от БНТ
06:56, 21.09.2020
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Русенец покорява рекорди и благотворителни каузи с плуване. Теодор Цветков атакува най-доброто постижение в света за най-дълго плуване в езеро, изминавайки 220 км за 84 часа в езерото "Липник“ край Николово, за да подпомогне създаването на образователна платформа за деца с увреждания.

25-годишният Теодор Цветков редува 6 часа плуване с 6 часа почивка и рехабилитация всяко денонощие през последната седмица.

"Доказах на себе си, че мога да плувам 12 часа на ден, като счупихме рекорда за най-дълго плуване в езеро“, сподели той.

А след жегите в началото на миналата седмица идва рязко застудяване и силен вятър, които създават допълнителни трудности на Теодор.

"Най-трудно беше течението. Духа вятър, голямо вълнение, но не се предадохме, даже и студено и вятър влизахме във водата, плувахме“, допълни русенецът.

Все пак Теодор има и помощник в лицето на Мариян Гьоков, който е близо до него през цялото време.

"Насочвам го с каяка накъде да плува, горе-долу се опитваме да държим една линия, а когато има нужда от нещо, му асистирам, като му подавам вода, храна“, разказа Мариян.

Паралелно с това братът близнак на Теодор – Валентин, пробягва 280 км.

"Почнах на Лесопарка да бягам, но има много голяма денивелация и оттам натоварих твърде много колената си, и брат ми и русенски бегачи ме посъветваха да продължа бягането си в Русе, в Парка на младежта", каза Валентин.

А инициативата на двамата братя е с благотворителна цел.

"Каузата е за изграждане на онлайн интерактивна платформа, която подпомага много деца и хора в неравностойно положение”, допълни Теодор.

"Тези деца заслужават равен старт. Имат право да получават еднакво образование, като всички останали“, сподели брат му Валентин.

Това не е първата подобна кауза, в която те се включват. Теодор подпомогна лечението на хора с онкологични заболявания, като преплува 30 езера през миналата година, а през 2018 г. влезе в "Рекордите на Гинес“ за най-бързо преплуване на 10 км в езеро с една ръка, в помощ на изграждането на водно-рехабилитационен център за деца с двигателни увреждания в Русе.

Репортер: Андрей Кючуков

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ураганът Теди се образува в Атлантическия океан
Ураганът Теди се образува в Атлантическия океан
Раздадоха наградите "Еми" на виртуална церемония в Лос Анджелис
Раздадоха наградите "Еми" на виртуална церемония в Лос Анджелис