НОВИНИ

Президент и управляващи влязоха в спор за датата на изборите

Николай Минков
от Николай Минков
17:10, 06.01.2021 (обновена)
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

Президент и управляващи влязоха в спор за датата на предстоящия вот. Държавният глава заяви, че са му нужни гаранции за здравето на хората пред урните и в секционните комисии преди да издаде указа за провеждане на парламентарни избори. От ГЕРБ не се съгласиха с аргументите.

До края на януари държавният глава ще подпише указа с конкретната дата за провеждане на парламентарни избори. Това заяви президентът Румен Радев, след като участва в традиционния Богоявленски водосвет в столицата. Управляващите го обвиниха, че се опитва да отложи вота чрез консултации. Той отговори, че правителството организира изборите, но досега не е получил гаранция за безопасното протичане на изборния процес в условията на епидемия.

Според председателят на парламента Цвета Караянчева президентът е закъснял с консултациите, които е трябвало да се проведат през декември.

"Дебатът трябваше да бъде много преди президентът да обяви датата, датата вече е 28 март и тези консултации, които провежда президентът в момента, са след дъжд качулка, може би се стресна от това, което се случи в обществото като коментари и търси причина, за да може да ги отложи, затова и се среща със здравните власти", коментира Караянчева.

Държавният глава не се съгласи.

"Напротив, сега е времето за консултациите и вие помните, че половин година хиляди българи протестираха за прозрачни и честни избори. Министър-председателят се криеше и протакаше, за да може той да организира изборите, сега говори, че някой друг искал да ги отлага. Това е безочие", заяви Румен Радев.

Радев: Целта на консултациите за изборите не е датата, а начинът на провеждане на вота

Държавният глава обясни защо провежда консултации, вместо да издаде указ с дата за парламентарните избори, в отговор на вчерашните критики на премиера, че се опитва да отложи провеждането на вота.

"За разлика от министър-председателя, за мен е важно и има значение как ще се гарантира здравето и конституционното право на вот на българите. За мен има значение ефективността на предизборната кампания, която да направи, така че да изкара хората да гласуват", заяви Радев.

На първото правителствено заседание за годината премиерът припомни, че Румен Радев вече е обявил дата за вота.

"Оттук насетне 28 март е определена като дата за избори и се предполага, че когато веднъж е казана, трябва да се отстояват от тези, които са казали - съответно президентът Радев, тази дата", коментира Борисов.

Според Радев обаче преди да подпише указа за него е важно да получи гаранции за безопасността на хората по време на вот.

"Аз определих, посочих достатъчно рано възможно най-ранната дата, за да има мобилизация в работата на институциите, но до момента виждам само обещания. Не виждам конкретни резултати, не виждам законова, организационна и логистична готовност за тези избори", допълни Радев.

Според съпредседателя на Обединени патриоти и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов е най-важното да се гарантира безопасността на изборния процес.

"Първото нещо, което трябва да се направи, е да се подсигурят членовете на секционните комисии. Първо трябва да бъде осигурено ваксинирането на тези хора, след това е разумно да се помисли към датата на изборите голяма част от българските граждани да са ваксинирани", заяви Красимир Каракачанов.

Държавният глава заяви, че до края на седмицата ще проведе консултации с Националното сдружение на общините, с организации на българите в чужбина, с Централната избирателна комисия и извънпарламентарните партии, а следващата седмица ще продължи с парламентарните политически сили.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кои са най-предпочитаните имена през 2020 година?
Кои са най-предпочитаните имена през 2020 година?
Снежни бури в Япония
Снежни бури в Япония