НОВИНИ

92 000 души, работещи в училищата, имат право на ваксина

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:01, 06.01.2021
Чете се за: 03:10 мин.
Здраве
Слушай новината

И днес усилено се изготвяха списъци за ваксинация на учители в цялата страна. И за тях принципът е: по желание. Синдикатите настояват освен педагогическият, право на ваксина да има и непедагогическият персонал, който е около 35 000 души.

Право на ваксина имат 92 000 педадогически специалисти в страната по данни на образователното министерство. От тях най-младите до 30 години са едва 8%, а тези между 51 и 60 години са най-много - 35 на сто. Колко от педагозите ще се ваксинират - това число все още не е известно. Ще знаем след като се обобщят данните от списъците.

1/3 от всички 85 педагогически специалисти на Седмо средно училище във Варна са изявили желание да бъдат ваксинирани.

"Предполагам, че бройката ще бъде увеличена. Колегите търсят информация от личните лекари, за да са сигурни дали нямат противопоказния за ваксините", каза директорът на VII СУ "Найден Геров" във Варна Мария Нестерова.

Аделина Савова е преподавател в начален етап. Преди три месеца преболедува COVID-19 тежко. Категорична е, че ще се ваксинира.

"Сега, след като минах през малкия си личен ад, съм още по-убедена, че трябва да се ваксинирам и много мои колеги също мислят така", каза заместник-директорът на VII СУ "Найден Геров" във Варна Аделина Савова.

На този фон от КТ "Подкрепа" отчитат: желаещите учители да се ваксинират в началото на януари са се удвоили спрямо декември. Очакват да се удължи и срокът за записване за ваксина.

"Около 30% поне от българските учители са с готовност така да приемат ваксината. Трябва да се добавят и непедагогическите специалисти, които в момента са извън тази зона", каза д-р Юлиян Петров от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

В това училище в Благоевград крайният срок за събиране на желаещи за ваксина изтече днес. Севделин е в списъка.

"При нашия целодневен контакт с учениците малко или много и ние сме хора, които сме на т.нар. първа линия при контакт с деца. През нас минават на ден минимум 100-150 деца", каза учителят по музика в Националната хуманитарна гимназия по музика в Благоевград Севделин Николов.

"Колкото по-бързо дойдат ваксините да се ваксинираме, толкова по-добре ще бъдем всички, защото обучението онлайн е изключително трудно за учителите", каза директорът на Национална хуманитарна гимназия в Благоевград Марин Митов.

Учители и директори очакват ваксинацията да започне края на февруари - началото на март.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алекс Лазаров отпадна на старта в Анталия
Алекс Лазаров отпадна на старта в Анталия
Управители на ВиК дружества: Водна криза в Бургас няма и не се очаква да има
Управители на ВиК дружества: Водна криза в Бургас няма и не се очаква да има