Пламен Димитров: Трябва да има увеличение на доходите, за да се компенсира намаленото потребление

от БНТ
19:43, 06.01.2021
Чете се за: 01:50 мин.
Бизнес
Слушай новината

Мярката 60 на 40 успя да запази 250 000 работни места и да смекчи удара върху пазара на труда много сериозно, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той припомни, че при първото правителство на Борисов с финансов министър Симеон Дянков бяха загубени около 450 000 работни места.

„Беше забавен спадът на БВП от първоначалните прогнози. Първоначалните прогнози бяха между 8-9%. Сега се очаква спад на БВП между 5-6%. Днес излезе прогноза на Световната банка за България – на 5.1%. Това, което започна да прави НАП, може би е мярката, която трябваше да бъде стартирана още месец май, а именно по най-бързия начин да стигат ликвидни средства като грантове до всички фирми на базата на техния спад“, коментира Димитров.

Той обясни, че в условия на криза всички са обеднели. „Неравенствата се задълбочиха, доходите на нискодоходните и среднодоходни групи паднаха. За сметка на това имаме една допълнителна поляризация. Не е едно и също състоянието на сигурността на работното място и на доходите в частния и публичния сектор. В публичния ударът беше далеч по-мек, даже имаме сфери със сериозен ръст на доходите, докато ресторантьорският, туристическият, автомобилният сектор, търговията изпитват сериозни затруднения", каза президентът на КНСБ.

По думите му трябва да има увеличение на доходите, за да се компенсира намаленото потребление.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Президентът се срещна с представители на Сдружението на кметове на малки населени места
Президентът се срещна с представители на Сдружението на кметове на малки населени места
Берое ще се готви само у дома
Берое ще се готви само у дома