НОВИНИ

Президентът се срещна с представители на Сдружението на кметове на малки населени места

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:49, 06.01.2021
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

В Калофер президентът Румен Радев се срещна с представители на ръководството на Сдружението на кметове на малки населени места.

Основна тема на разговора беше предстоящите избори. Пред държавния глава градоначалниците са подчертали, че са притеснени от това, че много хора ще се страхуват да станат членове на Секционни избирателни комисии. А тези, които ще се съгласят, няма да имат опит в избори и това ще доведе до проблеми. Срещата не мина и без противопоставяне. Тук дойдоха кметове, които заявиха, че не са поканени на тази среща по политически причини.

Близо час продължи разговора на президента Румен Радев с кметове на малки населени места, които не са общински центрове. Пред държавния глава градоначалниците са изразили притесненията по организацията и провеждането на предстоящите парламентарни избори.

"Ние досега, кметовете на малките населени места, не сме получили нито указания, нито някакви съвети, нито нагласа, че ще провеждаме избори в условията на пандемия. Дезинфектанти, маски, ръкавици, обработка на секциите. Тези подвижни секции, които ще искат да организираме от нас в селата", заяви Гено Генов, кмет на село Боздуганово, община Раднево.

Кметовете твърдят още, че трудно ще намерят желаещи за участие в секционните избирателни комисии.

"Проблемите са няколко - ресурси и материални и човешки най-вече. Защото притесненията са, че в условия на пандемия трудно ще се намират хора за състава на Секционните избирателни комисии. Още по-редно ще се намират хора, ако има такова решение, за мобилни урни, които ще посещават домовете на карантинирани хора, на хора в изолация", заяви президентът Румен Радев.

По време на срещата с президента, пред сградата на кметството в Калофер беше кметицата на Крумово, която е в управителния съвет на Сдружението на кметовете на малки населени места. Тя твърди, че не е поканена за разговора с държавния глава.

"Имам чувството, че тази среща е политизирана, тъй като получавам информация за дейността на сдружението, но точно за тази среща не съм информирана", заяви Румяна Самоковарева, кмет на кметство Крумово, община Родопи.

"Тя е в Управителния съвет, но ние нямаме такива условия, за да ги поканим целия управителен съвет. Не повече от 5 до 6 човека трябваше да бъдем", заяви Румен Стоянов, кмет на Калофер.

Кметът на Карлово и колегата му от Стамболийски също влязоха в сградата на кметството в Калофер, за да участват в срещата, но само минути по-късно излязоха, защото не са били допуснати. Категорични са, че са готови да произведат изборите, когато бъдат насрочени и при спазването на всички противоепидемични мерки.

"Ние, кметовете на общини сме готови да проведем изборите тогава, когато те бъдат насрочени", заяви д-р Емил Кабаиванов, кмет на Карлово.

Така общински кметове се разминаха в оценките си за готовността за изборите с колегите се, които разговаряха с държавния глава.

Президентът призова подготовката на изборите да не се политизира. Държавният глава коментира, че не е бил информиран, че на срещата искат да присъстват и други представители на местната власт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кои държави проведоха избори в условия на пандемия?
Кои държави проведоха избори в условия на пандемия?
Пламен Димитров: Трябва да има увеличение на доходите, за да се компенсира намаленото потребление
Пламен Димитров: Трябва да има увеличение на доходите, за да се компенсира намаленото потребление