НОВИНИ

В Благоевград пристигна втората пратка ваксини срещу COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
20:32, 06.01.2021
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

В Благоевград пристигна втората пратка от препарата на "Пфайзер". 430 дози ще бъдат разпределени между лечебните заведения в Благоевград, Разлог, Гоце Делчев, Петрич и Сандански.

Увеличава се броят на медиците в Благоевградска област, които искат да се ваксинират срещу COVID-19. Двойно повече са и ваксините, които пристигнаха с втората пратка в Регионалната здравна инспекция в областния град.

"Отново са предназначени за медицинския персонал за болниците. Разбира се, ако останат такива дози, ще има и за лекари от извънболничната помощ. Изготвят се списъци. Искам да успокоя всички, защото желанието е голямо да се имунизират, ще имаме и други пратки", заяви д-р Веселка Мончева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести" в РЗИ-Благовеград.

Готов е и имунизационният кабинет в Благоевград, където ще се поставят ваксини във втората фаза.

"Има вече сформиран медицински екип, който ще имунизира на място. Втората фаза са педагозите и учителите, а също така и персонал и домуващи от социалните домове", каза още Веселка Мончева.

Лекарите очакват ваксинацията да облекчи работата им и да намали броя на заразените.

"Това е спасението от всички болести, които са морили човечеството, всички са победени чрез ваксинация. Другият начин е естествената ваксинация чрез боледуване", коментира доктор Петър Георгиев, управител на белодробната болница в Благоевград.

Иначе през последните две седмици броят на новозаразените в Благоевградска област значително намалява. Почти наполовина по-малко са и настанените с коронавирус в лечебните заведения в региона. По-малко обаче са и направените тестове през изминалите празнични дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Богоявление в Гърция: Дълги опашки пред църквите, скромни церемонии за хвърляне на кръст
Богоявление в Гърция: Дълги опашки пред църквите, скромни церемонии за хвърляне на кръст
Две училища ще учат онлайн до края на януари заради ремонт
Две училища ще учат онлайн до края на януари заради ремонт