НОВИНИ

Две училища ще учат онлайн до края на януари заради ремонт

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:22, 06.01.2021
Чете се за: 02:52 мин.
Образование
Слушай новината

Въпреки решението за връщане на най-малките в клас стотици ученици от началния курс продължават да учат от домовете си. Причината - в две училища в страната текат ремонти посред зима.

Те са получили разрешение от Министерството на образованието да останат изцяло онлайн до края на януари.

410 ученици от кържалийското училище "Йордан Йовков" остават във виртуалните класни стаи. В реалните отоплението не работи. Имало проблеми и с електрическата инсталация. Започват спешни ремонти.

"При тези обстоятелства и това, че тук се работи на терен, най-малко ще има шум, дори да изолираме отделни сектори, няма как да се върнат в нашата сграда", каза директорът на СУ „Йордан Йовков" в Кърджали Недялка Кюпрюджиева.

Обсъждат се три варианта за обучение на децата до края на зимата. Част от стаите да се отопляват на ток, учениците да бъдат разпределени в други сгради или да продължат да учат дистанционно.

"Работи се в посока да се намери вариант, за да бъдат удовлетворени родителите", каза началник на РУО Кърджали Гроздан Колев.

Решение се очаква в понеделник.

Над 300 деца от началния курс на столичното 61-во училище също остават във виртуалните класни стаи. В реалните в края на ноември започнал ремонт на парното.

"Гледахме да използваме електронното обучение, за да може да се направи по-генерален ремонт", каза директорът 61-во ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" Елизабета Колева.

Отоплителната система била стара и често аварирала. Последният ремонт бил миналата зима.

"Считахме, че всичко е ок, но се установи, че след пускането на парното пак почва да аварира. Лятото не знаехме, че продължава да съществува проблема", заяви зам.-кметът на Район "Връбница" в СО Димитър Димитров.

Обществената поръчка за ремонт в 61-во училище е обявена през юли миналата година. През септември е избрана фирма. Срокът за изпълнение на ремонта е 60 дни.

"Правим всичко възможно децата по най-бързия начин да се върнат в училище. Голяма част от родителите подкрепят всъщност продължаването на електронното обучение", каза директорът 61-во ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" Елизабета Колева.

От началото на учебната година в училището са подадени 10 заявления за онлайн обучение. Очаква се ремонтът да приключи до края на седмицата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Благоевград пристигна втората пратка ваксини срещу COVID-19
В Благоевград пристигна втората пратка ваксини срещу COVID-19
С какво е различна ваксината на "Модерна"?
С какво е различна ваксината на "Модерна"?