НОВИНИ

Джо Байдън: Демокрацията е под безпрецедентна атака

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
23:39, 06.01.2021
Чете се за: 01:57 мин.
САЩ
Слушай новината

Привърженици на Доналд Тръмп нахлуха в Капитолия. Демонстрантите недоволстват срещу процедурата по утвърждаване на Джо Байдън за президент, която се провеждаше в този момент на съвместно заседание на двете камари.

Сградата на Конгреса беше блокирана от органите на реда, а на конгресмените бяха раздадени противогази, а по-късно бяха евакуирани. Съобщава се за изстрели, най-малко една жена е ранена, състоянието й остава неизвестно. Според CNN, има и други ранени, но засега не е ясно дали са полицаи или протестиращи.

В Туитър Доналд Тръмп призова хората да не проявяват насилие.

А преди минути Джо Байдън заклейми случващото се във Вашингтон. Байдън настоя президентът Тръмп незабавно да отправи телевизионно обръщение с призив към своите привърженици да прекратят насилието.

"Съжалявам за неудобството, което ви създаваме тази вечер. Трябваше да си говорим за икономика, но вие гледате това, което гледам и аз. В този миг демокрацията ни се намира под безпрецедентна атака. В съвременната си история никога не сме виждали подобно нещо. Това е посегателство срещу столицата, срещу тези, които са избрани, за да служат на гражданите. Посегателство срещу органите на реда, срещу тези, които са там, за да ни пазят. Но тези хора, които виждаме във Вашингтон - това не е Америка. Тези, които сеят хаос, не са истинското лице на Америка", каза избраният за президент на САЩ Джо Байдън.

Всичко за щурма на Капитолия четете ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доналд Тръмп отново заяви, че изборите са фалшифицирани
Доналд Тръмп отново заяви, че изборите са фалшифицирани
Журналистът Ангел Колев: Случващото се във Вашингтон не беше очаквано
Журналистът Ангел Колев: Случващото се във Вашингтон не беше очаквано