НОВИНИ

Граждани на Исперих събират подписка в подкрепа на лекар

bnt avatar logo
от БНТ
07:24, 07.01.2021
Чете се за: 06:17 мин.
У нас
Слушай новината

Обществеността в Исперих започна подписка в подкрепа на директора на Многопрофилната болница в града да получи българско гражданство. Д-р Абдулах Заргар е от Иран, а от февруари влизат промени в Закона за публичните предприятия, според които чужд гражданин не може да ги ръководи. Хората обаче настояват той да остане начело на лечебното заведение, което при негово ръководство е укрепнало и вече едно от водещите в региона.

Д-р Абдулах Заргар е завършил медицина в Москва. В България е от 16 години с 6-месечно прекъсване, през което е работил в Англия.

"Но тогава дойде предложение, не предложение – искане бих казал, молба, да помогна някъде, където никой не искаше, и аз съм малко ентусиаст на тези работи, и затова дойдох в България, в Исперих", казва докторът.

Казва, че още тогава подал молба за българско гражданство чрез Министерството на здравеопазването.

"След което аз никога не съм получил отговор. Чух от различни, на политическо ниво, че ми е отказано гражданството. Мотив никога не съм получил", допълва докторът.

Жителите на Исперих разказват, че болницата до преди няколко години била в тежко положение, с хиляди левове загуба. С идването на д-р Абдулах Заргар ситуацията се променила – направени са ремонти на сграда, периодично се купува нова техника, привлечени са специалисти.

"Д-р Заргар като пое болницата, болницата беше на минус към 400 хиляди лева. Болницата в момента е на плюс. Този човек достатъчно е допринесъл за една общинска болница от която имат нужда от 4 общини", казва Зейти Мехмед – общински съветник.

С промяната на Закона за публичните предприятия обаче от февруари ръководител на общинска болница, каквато е тази в Исперих, може да е само български гражданин. И лечебното заведение обявило конкурс за нов директор. Но жителите на Исперих искат д-р Заргар да остане, започнали онлайн петиция. Създали и Инициативен комитет, в които влизат хора от различни партии, както и без политически пристрастия, обединени от една кауза. От вчера подписи вече се събират и на хартия.

"Позоваваме се на чл. 16 от закона за българското гражданство, където дава възможност, ако лицето не отговаря на съответните изисквания за придобиване на гражданство, и държавата има интерес от него, той да бъде български гражданин. И ние смятаме, че всеки един от нас е България, и всеки един гражданин е държавата, и ние имаме нужда от него", казва Джанан Родоплу – председател на Инициативния комитет.

"Вярвам, че наш дълг е като общество, ако все още сме общество, да защитаваме хора, които ги чувстваме като наши. Всъщност д-р Заргар е от 10 години в града ни и за 10 години човекът си направи такова име, има голямо уважение към него, обич, и ние вече го възприемаме като наш", казва Юнуз Хаккъ - общински съветник.

Сали Назиф е директор на професионалната гимназия в града. Казва, че самият той е бил пациент на болницата, и разчита на професионализма на лекарите тук.

"Безкрайна благодарност към целия екип, който е създал д-р Заргар в болницата. И виждате ме сега съм жив и здрав благодарение на техните усилия."

Екипът на болницата също застава зад сегашния си директор. Само за няколко часа са събрани към 200 подписа – от персонала и от пациенти.

"От 7 години заедно работим в тази болница, той ме покани тука. И знам какво е направил за болницата, какво е било като съм дошъл и какво е сега. Така че абсолютно го подкрепям. Много колеги, които са с българско гражданство не са направили това, което той е направил", казва д-р Иван Гайдаров – началник на Отделение за реанимация.

"Д-р Заргар е едно богатство за нашия регион. Първо като специалист-ортопед, второ като човек. И като мениджър, управител, винаги е бил отворен било към апаратура, която ни е необходима, било към кадрови проблеми, свързани с персонал, винаги сме намирали общ език за решение на възникналите проблеми", казва Танер Ахмед – началник на Вътрешно отделение.

"Самият него го усещам, че се чувства като едно дърво без корени. Израснал, живял в България. Всичките му приятели са в България. Нека да му помогнем това дърво да има корени, да остане в държавата", казва д-р Парсек Салбашян – началник на Отделение по хирургия.

"Виждам много голяма подкрепа от народа. Искам да връщам към тях някакво уважение. Аз, в края на краищата съм гостенин в България. И ще съм тук, докато съм желан. И много ми харесва, когато помагам", признава д-р Заргар.

Подписи ще се събират до 22 януари. Те трябва да стигнат до министъра на здравеопазването, а от там – до президента, от когото зависи дали д-р Заргар ще получи българско гражданство.

Автор: Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предвиждат нови правила за шофьорските курсове и провеждането на изпити
Предвиждат нови правила за шофьорските курсове и провеждането на изпити
Полицейският час във Вашингтон ще е в сила до 21 януари
Полицейският час във Вашингтон ще е в сила до 21 януари