НОВИНИ

Елена Поптодорова: 25-ата поправка за отстраняване на президента на САЩ няма да се задейства

bnt avatar logo
от БНТ
08:50, 07.01.2021
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Слушай новината

При безпрецедентното нахлуване в сградата на народния избор във Вашингтон имаше една относителна безстрастност на органите на реда. Това коментира в "Денят започва" Елена Поптодорова, вицепрезидент на Атлантическия клуб, след безпрецедентното нахлуване на демонстранти, подкрепящи Доналд Тръмп, в сградата на Американския конгрес.

От вчера и за в бъдеще излиза много сериозен проблем за самата Републиканска партия, защото след станалото тази нощ, един по един, видни републиканци се отказват от своите подписи в т.нар. възражения. Затова много по-бързо ще приключи процесът на преброяване, обясни Поптодорова.

В самата Републиканска партия протича процес на разделение, резултат от поведението на Тръмп. Другият тежък проблем е средата, която той култивира за погазване на норми, изграждани в продължение на десетилетия, категорична е Поптодорова.

По думите ѝ, разделение в обществото винаги е съществувало, защото политиката там е много жива и затова е напълно естествено всяка група да има желанието да се произнася и утвърждава.

25-ата поправка за отстраняване на президента няма да може да се прокара - има членове на кабинета, които биха я подкрепили, но мнозинство няма да се събере, смята още Поптодорова.

Според нея, ако новоизбраният държавен глава Джо Байдън успее да овладее COVID епидемията, това ще е стъпката на "омекотяване" в обществената среда.

Всичко за щурма на Капитолия четете ТУК

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивайло Калфин: Виждаме мъчителното излизане на Тръмп от властта
Ивайло Калфин: Виждаме мъчителното излизане на Тръмп от властта
Проф. Гетов: Ваксината на "Модерна" има съществени разлики в условията на съхранение и брой дози
Проф. Гетов: Ваксината на "Модерна" има съществени разлики в условията на съхранение и брой дози