НОВИНИ

Очакваме 2000 дози от ваксината на "Модерна" на 11 януари

bnt avatar logo
от БНТ
10:47, 07.01.2021
Чете се за: 03:32 мин.
Още
Слушай новината

Следващата седмица се очаква първа доставка на ваксината на „Модерна“ във всички европейски държави. Това съобщи на редовния брифинг за разпространението на коронавируса в страната изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов.

2000 дози от ваксината на „Модерна“ ще бъдат доставени на 11 януари, потвърди и здравният министър проф. Костадин Ангелов. Страната ни е поръчала 500 000 ваксини, достатъчни за ваксинирането на 250 000 български граждани, уточни той.

Мерките дадоха резултат: Броят на излекуваните е два пъти по-голям от този на заразените

Вчера Европейската агенция по лекарствата даде зелена светлина за употребата на ваксината на "Модерна". Тя е втората, която получава разрешение за употреба в Евросъюза след тази на "Пфайзер" и "Байонтек", която беше одобрена в края на миналата година и вече се използва в страните, които започнаха имунизацията, включително в България.

"Създадена е организация. "Бул Био" вече има условия за приемане, съхранение и разпределение към останалите области", увери Кирилов.

По думите му предимството на тази ваксина е, че от 2 до 8 градуса тя може да се съхранява до 30 дни, което в значителна степен ще бъде облекчение за разпределянето ѝ.

"В следващите дни очакваме потвърждение от производителя и от Европейската комисия за количествата, които трябва да получим в следващите седмици. Ще ви информираме своевременно за конкретни дати и количества. Имаме информация, че следващата седмица вече ще имаме първа доставка във всички европейски държави", поясни маг. фарм. Богдан Кирилов.

Европейската агенция по лекарствата одобри употребата на ваксината на "Модерна"

Според експертите ваксината на "Модерна" има 94,1% ефективност, като в изпитанията са участвали над 30 000 души. Тя може да се използва само за лица над 18 години.

Също както и ваксината на "Пфайзер" и "Байонтек", тя трябва да поставя два пъти с разстояние между двете дози от 28 дни. "Модерна" също е използвала т.нар. mRNA технология с молекули, които стимулират имунната система да се справи с вируса. Съхранението ѝ трябва да е при температура до минус 20 градуса.

Мерките дават резултат според щаба и тенденциите в разпространението на вируса са положителни. Вече се обсъждат варианта при какви условия да започне масовата имунизация на хората над 65 години. Очаква се тя да стартира в началото на март.

"Единият е да започнем по възрастови групи от най-възрастните със стъпка от 10 години, другият е да бъдат пациентите с хронични заболявания. Дотогава ще имаме възможност по електронен път да проверяваме пациентите с хронични заболявания. Така че създали сме тази организация, няма да има български гражданин, който да желае да бъде ваксиниран и да не бъде ваксиниран", каза здравният министър.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Конгресът на САЩ утвърди победата на Байдън. Тръмп най-накрая призна поражението си
Конгресът на САЩ утвърди победата на Байдън. Тръмп най-накрая призна поражението си
Меси с два гола за Барса при обрат срещу Атлетик (Билбао)
Меси с два гола за Барса при обрат срещу Атлетик (Билбао)