НОВИНИ

Има ли вода във Варна - местните власти отговарят на министър Димитров

bnt avatar logo
от БНТ
09:30, 07.01.2021
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Няма никакъв риск от водна криза във Варна или в Бургас. Това заявиха управителите на ВиК-дружествата в двата града в отговор на обвиненията, отправени от министъра на околната среда и водите Емил Димитров в "Денят започва". Министърът упрекна Областната управа и ВиК дружеството във Варна, че вече 11 месеца бездействат и не са предприели мерки за алтернативно водоснабдяване на града. Според него, водата от яз. "Камчия" ще стигне най-много до май тази година. От ВиК дружествата обаче са категорични, че проблем няма, тъй като само през декември в язовира са се влели 20 милиона кубика и в момента той е пълен наполовина.

Водна криза по Черноморието няма да има както тази година, така и надявам се, следващата. Тъй като водните количества, които ползваме в област Варна са достатъчни, за да не се притеснява населението от такъв проблем, категоричен е инж. Валентин Вълканов от ВиК Варна.

МОСВ издава годишен график, който при нас дойде през октомври. През декември министърът реши, че трябва да намали водните количества, които самият той е разрешил и това повлия на баланса на водата, затова аз уведомих МРРБ, областния управител и кмета на Варна да не се променя количеството на водата, допълни инж. Вълканов.

400-те хиляди кубика за ползване са недостатъчни за населението на област Варна, затова при такива ситуации трябва да бъде консултирано с ВиК дружеството дали трябва да се намалява водата, категоричен е инж. Вълканов.

За мен е недопустимо институциите да си разговарят през медиите и да се спекулира с тази толкова болезнена тема - остава ли населението на Варна и Бургас без вода. Не знам от какво е продиктувано това поведение на министъра, коментира областният управител на Варна Стоян Пасев.

Така или иначе - Варна е благословена и има достатъчно вода за населението. Не виждам какъв проблем имаме ние с министерството, допълни той.

Да, нивата на язовирите са по-ниски, но е твърде рано да обявяваме бедствено положение, заяви Пасев. Той категорично отрече обвинението на министъра, че Варна бездейства от 11 месеца.

Автор: Петя Иванова

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мерките дадоха резултат: Броят на излекуваните е два пъти по-голям от този на заразените
Мерките дадоха резултат: Броят на излекуваните е два пъти по-голям от този на заразените
Нова измама с фалшиви имейли от името на НАП
Нова измама с фалшиви имейли от името на НАП