НОВИНИ

Възможни ли са избори по време на пандемия у нас

bnt avatar logo
от БНТ
09:12, 07.01.2021
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

"Против съм изборната технология да се вкарва в предизборната кампания и политическите послания на партиите. Няма перфектна изборна технология и винаги съществува възможност чрез някакъв неин дефект да се породи недоверие към целия изборен процес. За съжаление, в България често е така". Това коментира в студиото на "Денят започва" Тома Биков - депутат от ПГ на ГЕРБ.

"Дефектът на нашата изборна технология са сбърканите протоколи, например. Какво е лечението на проблема? Машинното гласуване, което, обаче, ще породи други проблеми - опашки пред секциите, по-бавно гласуване, блокирането на машини", допълни Биков.

Според него промените и действията, които ще се предприемат към избирателната система от тук насетне, трябва да са насочени към "увеличаване на доверието в изборния процес".

"Аз съм на мнение, че няма доверие в българския избирателен процес и тази теза се доказва по много начини", коментира депутатът от ПГ на БСП и член на Националния предизборен щаб на социалистите Иван Ченчев.

Основното е доказателство са сбърканите протоколи, но заедно с тях важно доказателство са и "стотиците хиляди недействителни бюлетини и то при всеки един избор, който се прави в страната - без значение дали е парламентарен, президентски или местен вот", продължи той.

По думите му и партиите, наред с институциите, имат ангажимент да се гарантира честността на изборите. "Това е нещото, което трябва да се случи в България", категоричен е социалистът.

Какво още дискутираха депутатите - вижте във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова измама с фалшиви имейли от името на НАП
Нова измама с фалшиви имейли от името на НАП
Ивайло Калфин: Виждаме мъчителното излизане на Тръмп от властта
Ивайло Калфин: Виждаме мъчителното излизане на Тръмп от властта