НОВИНИ

Борисов: С добра организация и мерки може да се провеждат обичаи за уважавани от българите традиции

борисов добра организация мерки провеждат обичаи уважавани българите традиции
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
12:02, 07.01.2021
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Чрез въвеждането на гъвкави и адекватни противоепидемични мерки ще могат да се провеждат уважавани от българските граждани обичаи и традиции като предстоящите сурвакарски игри в Перник, които са признати от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство.

Това беше решено на работно съвещание при министър-председателя Бойко Борисов, в което участваха здравният министър Костадин Ангелов, представители на Националния оперативен щаб и кметът на Перник Станислав Владимиров.

В началото на съвещанието премиерът Борисов отбеляза, че по темата е провел разговори с кметовете на Перник, Батановци и Кралев дол.

"Ако се създаде максимално добра организация, с необходимата дистанция и носене на маски, хората могат да извършат обичая в региона", отбеляза Борисов.

Премиерът изиска от здравния министър и Националния оперативен щаб изготвянето на мерки, които да позволят сигурното провеждане не само на сурвакарските игри в Перник, насрочени за средата на месеца, но и на други важни за българите празници.

"Направете добра организация за всички символни празници, които българите уважават. Бъдете гъвкави", изтъкна Борисов.

Кметът на Перник Станислав Владимиров изрази благодарност за реакцията на правителството и изрично подчерта, че става дума за провеждането на автентичните сурвакарски игри в района, а не за фестивала, който е отменен.

"Вече има начертани стъпки, за да се проведат ритуалите по места без да има смесване на сурвакарски групи от раз", посочи Владимиров.

В хода на работното съвещание при премиера министърът на здравеопазването Костадин Ангелов посочи, че кметът на Перник и директорът на Регионалната здравна инспекция на областта ще разпишат изключително адекватни и приложими мерки към конкретното събитие, които да гарантират сигурността, живота и здравето на българските граждани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лион продължава да брани върха, Почетино тръгна с равен
Лион продължава да брани върха, Почетино тръгна с равен
ЦСКА 1948 привлече талант на Левски
ЦСКА 1948 привлече талант на Левски