НОВИНИ

Конгресът на САЩ утвърди победата на Байдън. Тръмп най-накрая призна поражението си

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
10:49, 07.01.2021
Чете се за: 04:05 мин.
САЩ
Слушай новината

Американският Конгрес утвърди изборната победа на Джо Байдън.

Сенатът и Камарата на представителите отхвърлиха възраженията срещу резултатите от президентските избори в Джорджия и Пенсилвания, които дадоха подкрепата си за демократа.

По-рано беше отхвърлено оспорването на вота в Аризона, Невада и Мичиган.

Снимки: БГНЕС

Минути след като Сенатът официално потвърди победата на Джо Байдън, Доналд Тръмп разпространи обръщение, в което най-накрая призна загубата си.

Според него, това е краят на "най-великия първи мандат в историята на американските президенти".

Тръмп написа: "Макар и да съм абсолютно несъгласен с изхода от вота, фактите са такива и на 20 януари ще има преход във властта".

Преди развръзката привърженици на Доналд Тръмп нахлуха в Капитолия и прекъснаха заседанията на Конгреса.

Четирима души са загинали при сблъсъците в Капитолия

"Къде са те?" С този въпрос демонстранти нахлуват в сградата на Конгреса. Законодатели и служители са притихнали, скрити под маси и бюра. Изстрели, сълзотворен газ, счупени стъкла. Четирима загинали. Десетки арестувани. Такава е апокалиптичната картина в Капитолия при щурма на символа на американската демокрация.

Многобройни демонстранти, които по-рано участваха в митинг на Доналд Тръмп, нахлуха в сградата и прекъснаха заседанието, на което трябваше да бъде утвърдена победата на Джо Байдън в президентските избори. Законодателите бяха евакуирани.

Във видео в социалните мрежи действащият президент призова за спокойствие, но продължи да твърди за изборни измами. Профилите му по-късно бяха блокирани.

"Познавам болката ви, знам, че сте наранени. Ние видяхме избори, които бяха откраднати от нас. Това беше голяма изборна победа и всеки го знае, особено другата страна. Но сега трябва да си отидете вкъщи. Да се успокоите. Трябва да има закон и ред. Не искаме никой да пострада", каза Тръмп.

Избраният за президент Джо Байдън заяви, че демокрацията се намира под безпрецедентна атака, невиждана в съвременната история на САЩ.

"Сцените на хаос в Капитолия не са истинското лице на Америка. Виждаме малък брой екстремисти, отдадени на беззаконие. Този хаос трябва да приключи сега", заяви Байдън.

Часове по-късно редът беше възстановен, а работата на Конгреса - подновена.

Мич Макконъл, републиканец лидер на мнозинството в Сената каза: "Няма да бъдем държани извън тази зала от бандити, тълпи и заплахи".

Сенатът и Камарата на представителите отхвърлиха възраженията срещу резултатите от президентските избори в Джорджия и Пенсилвания, които дадоха подкрепата си за демократа. По-рано беше отхвърлено оспорването на вота в Аризона, Невада и Мичиган. Така изборът на Джо Байдън за следващия президент на САЩ беше официално утвърден.

За наблюдатели събитията не са изненада.

"Във Вашингтон беше въведен полицейски час, а присъствието на органите на реда е засилено. Американската столица ще бъде под този режим до 21 януари", заяви за "Денят започва" по БНТ проф. Асен Асенов - преподавател в Американския университет във Вашингтон.

Всичко за щурма на Капитолия четете ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Куман: Сезонът е дълъг, шансовете за титлата остават
Куман: Сезонът е дълъг, шансовете за титлата остават
Очакваме 2000 дози от ваксината на "Модерна" на 11 януари
Очакваме 2000 дози от ваксината на "Модерна" на 11 януари