НОВИНИ

Борисов: Нечистоплътно е да искаш медицинските лица да дадат прогноза за 28 март

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
17:22, 07.01.2021
Чете се за: 04:00 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Според премиера Бойко Борисов е нечистоплътно президентът да иска от медиците да предвидят - как ще се развива пандемията през март и да чака те да кажат - кога ще е най-удобно. Борисов коментира и обвиненията на държавния глава от вчера, в обвързаност с Пеевски и ДПС, както и намесването на името на турския президент.

Борисов припомни, че президентът на 7 декември и след това на 19 декември е обявил, че ще насрочи изборите за 28 март, а сега търси начин да ги отложи.

"Кой диктува на президента 28 март и кой сега му казва, виждайки социологическите агенции, че ГЕРБ е първа политическа сила към момента не казвам, че това ще е на изборите, но към момента желание да ги продължава или да ги отлага", каза министър-председателят Бойко Борисов.

Според него консултациите на държавния глава за изборите са излишни. Подкани щаба да попита световната здравна организация как ще се развива пандемията през март.

"Много нечистоплътно е да искаш медицинските лица да дадат прогноза. Те дори за времето не могат да дадат прогноза каква, а ще е на 28 март - сняг, слънце, дъжд. Април месец ще е друго, май месец ще е друго времето, дето се вика май може и на открито секции да се направят", каза Борисов.

Правителството се готви за избори на 28 март и ще почерпят опит от държавите, които са провеждали избори в пандемия.

"Изцяло е в правомощията на държавния глава да определи датата за избори. Считам, че след като е казал датата 28 март, да ни вика за консултации е само да си измият ръцете с нас, да кажат, някой не е съгласен, като е 28 март, да е 28 март", заяви Борисов.

Борисов коментира и твърдението на държавния глава от вчера, че е нормално ДПС да подкрепи ГЕРБ на изборите за президент заради връзките на Борисов и Пеевски.

„Логично е партията на господин Пеевски да подкрепи Борисов за президентските избори. Те са, както знаете, ортаци в бизнеса и в политиката. Още повече, господин Борисов е и довереното лице на турския президент Ердоган, който поздрави конференция на ДПС", каза президентът Радев.

"Да се вкарва президентът на друга държава в един вътрешно махленски спор, който вече дори не е вътрешнополитически, не е редно. Аз мога да кажа на президента, че е ортак с Черепа. Какво общо имам с Пеевски", каза Борисов.

За обвързването с ДПС премиерът припомни, че те са подкрепяли управлението само за покупката на Ф-16, евроатлантическия път, Истанбулската конвенция. Заяви, че не могат да му прикачат никой.

Борисов обяви и кога ще открие официално Балкански поток, който според него устройва всички държави в региона. Казва, че за да има откриване, трябва да се разгледа целия пакет.

"Тогава, когато имаме целия газов хъб Балкан, гръцката връзка, Балкански поток, връзките със Сърбия, с Румъния, с Гърция и тогава ще направим и откриване и ще поканим всичките съседи - гърци, турци, сърби, които имат интерес вече България отново ще се върне на газовата карта", каза Борисов.

Предстои и разширението на Чирен и през февруари се пуска поръчката за подмяна на всички стари руски компресори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любослав Пенев заяви, че отборът ще гони място в шестицата
Любослав Пенев заяви, че отборът ще гони място в шестицата
Иновативен метод учи деца във Варна да се движат безопасно
Иновативен метод учи деца във Варна да се движат безопасно