НОВИНИ

Кой е мъжът с рогата от щурма на Капитолия?

Милена Кадийска
от Милена Кадийска
13:08, 07.01.2021
7688
Чете се за: 03:57 мин.
САЩ
протестиращи щурмуваха сградата конгреса вашингтон снимки
Слушай новината

След като привържениците на президента Доналд Тръмп нахлуха в сградата на Капитолия, за да спрат заседанието на Конгреса, мъж с шапка от мека кожа с рога привлече вниманието на медиите.

Гол до кръста, с боядисано в цветовете на американското знаме лице, татуирано тяло и мегафон в ръка, той позира за снимка на подиума в Сената. Изявяваше се като предводител на тълпата. В социалните мрежи веднага го нарекоха "Q - Шамана" и "сърцето на протестите".

Но кой е той?

Името му е Джейк Анджели и е от Аризона. Забележителна фигура в движението за теория на конспирациите QAnon, което подкрепя президента Тръмп.

Анджели за първи път влезе сериозно в полезрението на медиите като започна да се появява, облечен по същия начин, на крайнодесни митинги в Аризона миналата година. През февруари 2020 г. "предвождаше" митинг на Тръмп във Финикс, където носеше табела с надпис "Q ме праща".

В интервю за The Arizona Republic от 2020 г. Анджели заявява, че се облича така, за да привлича внимание. След което ще може "по-лесно да говори на хората за QAnon и за други тайни, които остават скрити".

Редом до него в Капитолия бяха и други активисти на QAnon, разпознати по отличителните им знаци.

Този феномен, наричан "Злият дух от социалните мрежи", подпомага президента Тръмп в неговите усилия "да се противопостави на мейнсрийм медиите в страната". Смята се, че от движението той получава голяма част от информацията си за неоснователни твърдения за измами на изборите.

QAnon - конспиративна теория за ферми за деца и елитна клика педофили

Теорията води началото си от 2017 г., като се базира на т.нар. "Пицагейт". QAnon е без ясна структура, но с милиони последователи. За тях светът въобще не е такъв, какъвто изглежда. Всичко се диктува от "тайно световно правителство" - международен политически елит от педофили.

Конспирации по време на избори: Как движението QAnon беляза предизборната кампания в САЩ

След щурма в Капитолия "Q-Шамана" Анджели разказал на журналист от "Глоуб", че в един момент полицаите престанали да се съпротивляват на протестиращите и ги пуснали в сградата. После любезно ги помолили да си тръгнат.

Капитолия на прицел - какво се случи по време на щурма?

А според туит на журналиста Кевин Рууз от The New York Times Анджели грабнал мегафона и призовал хората да се приберат по домовете си.

Сред протестиращите пред Капитолия, освен привърженици на QAnon, са забелязани и последователи на крайнодесни групи, сред които и т.нар. "Прауд бойс".

Всичко за щурма на Капитолия четете ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две години „пробация“ за мъжа, проявил агресия срещу журналист в "София Тех Парк"
Две години „пробация“ за мъжа, проявил агресия срещу журналист в "София Тех Парк"
Димитър Кузманов отрази два мачбола и също ще играе в основната схема на Antalya Open!
Димитър Кузманов отрази два мачбола и също ще играе в основната схема на Antalya Open!