НОВИНИ

QAnon - конспиративна теория за ферми за деца и елитна клика педофили

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
15:40, 29.09.2020
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
qanon конспиративна теория ферми деца елитна клика педофили

Какво представлява сложната и многопластова конспирация QAnon и какъв е профилът на хората, които вярват в нея, представиха днес на среща с медиите от "Националната мрежа за децата".

Какво е QAnon?

Теорията води началото си от 2017 г., но се базира на т.нар. "Пицагейт" от 2016 г. Според нея светът се управлява от елитна клика педофили, почитащи Сатаната.

Почитателите на теорията вярват, че брутално се крадат деца, които биват затваряни във ферми, а от тях се извлича вещество, което се влага в наркотик.

Какъв е профилът на хората, които вярват в тази теория?

През 2016 г. в САЩ избухна скандалът "Пицагейт". Тогава 28-годишният Едгар Уелч нахлул с пушка в ресторант и започнал да стреля. Според мъжа в мазето на ресторанта имало ферма за експлоатация на деца. По-късно е бил разработен и профил на хората, които вярват в теории от този тип.

Най-често привърженикът на теорията е бял, консервативен мъж, държащ на традиционните ценности, противник на абортите, особено активен в социалните мрежи, притежаващ личен арсенал от оръжие, без критично мислене.

Защо точно сега?

Теорията се разпространява не само в САЩ, но и в цял свят. Активизира се по време на криза, когато има усещане за разпад на системите, на неконтролируем поток на информация, на липса на отговори на сложни въпроси.

Явлението е класифицирано като "национална терористична заплаха" от ФБР миналата година.

Според "Националната мрежа за децата" теорията набира популярност и в България, а като причини посочват развитието на социалните мрежи и липса на контрол на достоверността на разпространяваната информация, глобален лидерски проблем и дефицит на критично мислене.

Конспиративните теории и България

От "Националната мрежа за децата" припомнят два пресни примера за конспиративни теории, които "хванаха почва" у нас. Миналата година родители в Сливен спешно изтеглиха децата си от училище, защото вярваха, че децата им ще бъдат взети от социалните.

Други родители пък вярваха, че децата им ще бъдат взети и изпратени за осиновяване в Норвегия.

Според организаторите на форума, гражданските организации са основната мишена на групите, сформирани около конспирациите. А като мотиви последователите на тези групи посочват "продаване на деца на норвежци и гей двойки", "въвеждане на мастурбация от детската градина", "действия срещу хетеросексуални бракове", "прокарване на соросоидни политики".

„Акцентираме върху тази дезинформация и пропаганда, която влияе върху ключови политики за децата. Както знаете Стратегията за детето беше отменена. Не се знае какво ще се случва с нея, а това е ключов документ, който чертае политиките за децата в цялата страна. За първи път тази година ние сме без такъв ключов документ. Бяха нападнати и много други документи като Закона за социалните услуги, Закона за закрила на детето, детската телефонна линия“, коментира изпълнителният директор на Националната мрежа за децата Георги Богданов и посочи, че всичко това не се е случило заради пропагандата.

В срещата днес се включиха изпълнителния директор на "Национална мрежа за децата" Георги Богданов, Георги Апостолов от фондация "Приложни изследвания и комуникации" и експертът комуникации Весислава Танчева.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Одобриха предпроектните проучвания за метро във Варна
Одобриха предпроектните проучвания за метро във Варна
Борисов пред новите кметове на ГЕРБ: В бюджета за 2021 г. акцент ще бъдат малките населени места
Борисов пред новите кметове на ГЕРБ: В бюджета за 2021 г. акцент ще бъдат малките населени места