НОВИНИ

Конспирации по време на избори: Как движението QAnon беляза предизборната кампания в САЩ

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
16:59, 31.10.2020
Чете се за: 01:18 мин.
По света

Пандемия, скандал около избор на нов съдия във Върховния съд и реформа в полицията - това са част от големите събития, които белязаха президентските избори в САЩ. Дезинформации и конспиративни теории, обаче, съпровождаха предизборната кампания.

Факти срещу конспиративни теории. Престижни медии срещу дезинформацията в социалните мрежи. Предизборната кампания в Съединените щати роди нов феномен. Журналисти подеха кампании да оборват с аргументи и факти твърдения, които заливат социалните мрежи.

Зад конспиративните теории стои QAnon - движение без ясна структура, но с милиони последователи. За тях светът въобще не е такъв, какъвто изглежда. Всичко се диктува от "тайно световно правителство" - международен политически елит от педофили.

По тяхно нареждане се отвличат и изтезават деца, защото кръвта им е еликсир за младост, от който се възползват определени влиятелни личности, сред които са Хилари Клинтън, Джордж Сорос и много други - предимно демократи.

Е, това е тъмната страна на света. Има и светла, оглавявана е от Доналд Тръмп и тя води битка срещу тайното правителство. Често на митинги на Тръмп могат да бъдат видeни плакати на движението.

QAnon - конспиративна теория за ферми за деца и елитна клика педофили

"Нищо не знам за QAnon. Знам, че са срещу педофилията. Борят се много срещу нея. Но не знам нищо за тях", казва Тръмп.

Движението се заражда през 2017 в Интернет. Потребителят Q твърди, че е сътрудник на тайните служби, пуска съобщения, че в нюйоркска пицария действа педофилска мрежа, в която участва и Хилари Клинтън.

И независимо, че нищо от твърденията му не се случва, той набира невероятна популярност, задава модата на конспиративните теории, а последователите му се обединяват в QАnon. Движението отдавна излезе от виртуалния и премина в реалния живот. ФБР го обяви за вътрешна заплаха. Qanon вече има последователи по целия свят.

В теориите на QAnon COVID-19 присъства силно, с твърдения, че такъв вирус няма. Целта на тайния елит е масова ваксинация и масово чипиране на хората по света.

Два екипа на БНТ отразяват изборите в САЩ от мястото на събитието

БНТ ще проследи изборите не само в новинарските емисии „По света и и у нас“ и актуалните предавания. В реално време това се случва и в специалната секция "САЩ2020“ на дигиталната ни платформа BNTNEWS.

Следете изборите за американски президент по БНТ 1 и онлайн на bntnews.bg и в мобилното ни приложение bntnews.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма данни задържаният у нас тунизиец да е свързан с терористичния акт в Ница
Няма данни задържаният у нас тунизиец да е свързан с терористичния акт в Ница
Гърция въвежда по-строги мерки от 3 ноември
Гърция въвежда по-строги мерки от 3 ноември