Оцеляване по време на пандемия и избори: Две семейства за живота в изолация, разделенията и силата на приятелството

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
09:40, 31.10.2020
Чете се за: 03:35 мин.
По света

Развръзката в изборите за президент на Съединените щати наближава все повече. Но и в Америка, и в България в момента една тема измества политиката и това е коронавирусът.

Как се оцелява по време на пандемия, как да учат децата ни, защо изолацията задълбочава разделенията в обществото - в търсене на отговори на тези въпроси нашият екип отвъд Океана посети две семейства в Арлингтън, щата Вирджиния.

Ясмин е в час по български език като ученичка в Българския образователен и културен център "Свети Климент Охридски" във Вашингтон. Учи там заедно със сестричката си Ава и още 91 деца.

Уроците - всяка събота - от началото на учебната година се провеждат изцяло онлайн. Същото е положението с всички учебни заведения във Вашингтон и в щата Вирджиния. Там децата не са ходили на училище от март. Те страдат за приятелите си и игрите в класните стаи.

От нашите пратеници: Ролята на Америка в света при Тръмп и Байдън

Но в този ден Ясмин е щастлива. Ще празнува рождения си ден с приятелката си Дия, брат ѝ Никола и техните родители, които живеят в живописен квартал на Арлингтън, щата Вирджиния.

Двете семейства се сприятеляват покрай работата на Мая и Доротея в българското училище.

Как живеят в присъствието на коронавируса?

"Трудно, много трудно. И тук също не е изключение. Знам, че от разстояние може да изглежда, че животът тук е по-лесен, защото ...така изглежда отстрани, но за човек, който е затворен между четири стени и е ограничен от всякакво естество и е загрижен за близките си, навсякъде е трудно", казва Мая Жалова-Канвар, учител в Български образователен и културен център "Св. Климент Охридски" във Вашингтон.

"Но малко или много, настройваме се, че е нещо временно, че ще премине.
Стискаш зъби, спазваш мерките и се надяваш, че всичко ще отмине", допълва Доротея Кадра, директор на Български образователен и културен център "Св. Климент Охридски" във Вашингтон

Онлайн часовете на децата им следват редовната програма в реално време с междучасия по 5 минути и дори часове по физическо, в които се спортува.

"Часовете си текат нормално от 9 ч. до 15:15 ч, децата са на екраните през цялото време. Стриктно се следи за присъствие, за участие в час", казва Доротея Кадра.

Доротея и Мая се тревожат не толкова за пропуските в знанията при дистанционното обучение, колкото от това, че нямат възможност да общуват нормално с връстниците си.

"Моите деца са изключително социални, обичат да общуват, да се сприятеляват, около голямата ми дъщеря винаги се заформя кръг от приятелки и сега всичко това липсва, няма го просто. Нямат възможност да си говорят в час", категорична е Доротея.

Коронавирусът е променил живота им, но за тях дисциплината в спазването на мерките измества страха.

От нашите пратеници в САЩ: У американците вече се усеща умора от кампанията

"Мерки се спазват навсякъде, маски се носят навсякъде и не съм чула
някой да се оплаче", казва Доротея.

"Но трябва да отбележа, че начинът, по който живее средностатистическия американец, е много различен от този на българина. По принцип тук разстоянията между хората като цяло са много по-големи, в социално отношение. Тук дистанцията между хората не е като в България, особено в покрайнините, където има много земя, хората имат големи дворове, срещат се от двете страни на улицата и няма това усещане за изкуствено наложена дистанция. По принцип дистанцията е по-голяма, отколкото сме свикнали в България", казва Мая.

И в този тих идиличен квартал, предизборната кампания отеква, а пристрастията са заявени с плакатите по моравите пред домовете - основно - в подкрепа на демократите.

"За мен най-важното нещо е образът, който беше създаден за това как една добре функционираща демокрация трябва да изглежда. Сегашната администрация и особено президентът Тръмп проявява уникален вид популистки национализъм, а това не е нещо, характерно за Америка. Подобно явление може да се види на много места по света - в Бразилия, в различни части на Европа. Като световен лидер - а аз вярвам, че Америка е добре функционираща демокрация - и ако като световен лидер дадеш на другите усещането, че е нормално да се придържаш към етноцентризъм или расизъм, или изолационизъм, по какъвто и да е начин, това наистина е лошо за целия свят", заявява пред екипа ни Тарик Кадра.

"Ние не сме парламентарна демокрация, имаме две партии, нашият избор е
или А, или Б. Ако харесваш 10% от А и 20% от Б, избираш Б. През 70-те хората бяха учени, че ако си консервативен, трябва да си религиозен, да си против хомосексуалните и да обичаш оръжията. През последните 30-40 години консервативното движение изгуби посоката си, според мен, стана кухо отвътре, а отвън остана - Бог, оръжия и гейове. Това държи тази партия. И се появява човек като Тръмп, който разпалва всичко това и привлича още повече хора. Но нещата се влошиха още повече, откакто се появи COVID, защото хората не вярват на нищо, има теории на конспирацията, дезинформация и т.н. Това също допринесе за усещането, че трябва да си или от единия отбор, или от другия. Така разделението се задълбочи", смята Вишал Канвар.

"Разделението в страната се дължи и на липсата на диалог. Аз съм имигрант, но израснах във Флорида, като християнин. За мен беше естествено да подкрепям правата за притежание на оръжие, защото това беше Юга и се "движех" с други деца, които стреляха, за мен беше естествено да служа в армията, да изповядвам християнска вяра и беше естествено да кажа: Аз съм републиканец", но всъщност не изповядвах нито един от основните принципи, които да ме превърнат в републиканец или демократ. Така че за преодоляване на разделението, според мен, е нужен диалог", убеден е Тарик.

В семействата в цялата страна темите за разговор са пандемията и политиката. Но най-вече - децата и тяхното бъдеще.

"И като родители, и като учители много държим децата ни да се чувстват добре, много държим да не изпускат от училище, но най-вече държим на това да се чувстват емоционално и психически сигурни и спокойни, а това е много трудно в момента, защото социалната изолация е много тежка за децата и не се справят добре с това... Единственото, което ми помага, е наистина да се концентрирам в настоящия момент и ден за ден - днес е това, с това разполагаме, това можем да направим, това е по силите ни и да се опитаме да не преразходваме твърде много усилия и енергия, но е невъзможно", казва Мая.

Мая и Доротея и техните семейства очакват и изборите, и края на пандемията с надеждата за промяна и желание ежедневието да се върне в обичайния си ритъм - с деца в класните стаи и живот без изолация.

оператори: Атанас Атанасов и Владимир Богдански
репортери: Цветелина Йорданова, Александър Марков

Следете изборите за американски президент по БНТ1 и онлайн на bntnews.bg и в мобилното ни приложение bntnews.

#СподелямеВажното

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News

Още По света

Германия ще избира наследник на Меркел на 26 септември 2021 г.
Германия ще избира наследник на Меркел на 26 септември 2021 г.
15:12, 25.11.2020
Чете се за: 00:14 мин.
Автомобил се вряза в оградата на канцлерството в Берлин
Автомобил се вряза в оградата на канцлерството в Берлин
15:07, 25.11.2020
Чете се за: 00:15 мин.
Първите ваксинации срещу COVID-19 в ЕС могат да бъдат направени до Нова година
Първите ваксинации срещу COVID-19 в ЕС могат да бъдат направени до Нова година
14:20, 25.11.2020
Чете се за: 01:18 мин.
Строги мерки в Черна гора, излизането след 19.00 ч. е забранено
Строги мерки в Черна гора, излизането след 19.00 ч. е забранено
12:04, 25.11.2020
Чете се за: 00:13 мин.
Облекчават мерките във Великобритания и Франция
Облекчават мерките във Великобритания и Франция
11:36, 25.11.2020 (обновена)
Чете се за: 00:30 мин.
Протести във Франция срещу решението да не се снимат полицаи при акция
Протести във Франция срещу решението да не се снимат полицаи при акция
11:04, 25.11.2020
Чете се за: 00:17 мин.
Двама души са ранени при атака с нож в Швейцария
Двама души са ранени при атака с нож в Швейцария
07:06, 25.11.2020
Чете се за: 00:15 мин.
Джо Байдън с достъп до секретна информация
Джо Байдън с достъп до секретна информация
06:37, 25.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:19 мин.
Русия обвини военен кораб на САЩ за нарушаване на граница
Русия обвини военен кораб на САЩ за нарушаване на граница
22:38, 24.11.2020
Чете се за: 00:18 мин.
Отварят магазини, театри и музеи във Франция от 28 ноември
Отварят магазини, театри и музеи във Франция от 28 ноември
21:50, 24.11.2020
Чете се за: 00:35 мин.
Във Франция забраниха разпространението на снимки на полицаи по време на акция
Във Франция забраниха разпространението на снимки на полицаи по време на акция
20:31, 24.11.2020
Чете се за: 00:16 мин.
ЕК представи 7-годишен план за интеграцията на мигрантите
ЕК представи 7-годишен план за интеграцията на мигрантите
19:25, 24.11.2020
Чете се за: 00:28 мин.
Топ 24
Най-четени
Катя Сунгарска: 418 сигнала в Спешна помощ-София за дежурство, 200 от тях за COVID адреси
Катя Сунгарска: 418 сигнала в Спешна помощ-София за дежурство, 200 от тях за COVID адреси
22 са жертвите на земетресението в Егейско море
22 са жертвите на земетресението в Егейско море