НОВИНИ

От нашите пратеници в САЩ: У американците вече се усеща умора от кампанията

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
18:40, 30.10.2020
Чете се за: 02:30 мин.
По света

Кампанията за президентските избори в Съединените щати навлиза във финалния си етап. В оставащите дни до 3 ноември двамата кандидати ще се опитат с всички сили да спечелят още избиратели на своя страна с посещения в колебаещите се щати - или щатите, в които се решава кой ще влезе в Белия дом.

Засега в националните проучвания претендентът на демократите Джо Байдън запазва стабилна преднина пред борещия се за втори мандат Доналд Тръмп.

Районът на Белия дом е отцепен с масивна преграда. Блокиран е и площад Лафайет, който е традиционното място за всякакви граждански изяви. В последните минути там пристигат все повече заграждения. Изглежда, че властите се подготвят за нощта на изборите на 3 ноември за евентуални протести или пък шествие на привърженици на двамата претенденти за президентския пост.

Кампанията наистина се нажежава с всеки изминал час. Днес епицентърът ѝ е в Средния Запад, далеч от столицата.

Кметът на Вашингтон издаде заповед, според която носенето на маски извън дома е абсолютно задължително. Глобата за нарушители е 1000 долара. Жителите на Вашингтон са абсолютно стриктни и дисциплинирани в спазването на мерките. Това е обяснимо, защото броят на заразените през последното денонощие надхвърли 9 млн., само за 24 часа заразените бяха 89 000 души. Броят на жертвите надхвърли 228 000.

Макар и разделени по ред въпроси, след изборите на 3 ноември, всички американци искат да се върнат към "нормалния" си живот - работа, училище, бизнес. Към умората от пандемията се наслагва и умората от продължителната и тежка кандидатпрезидентска надпревара. Изходът от вота обаче е все така непредвидим. Последните социологически данни на BBC показват, че Джо Байдън води с около 8% пред Доналд Тръмп.

Дни преди президентския вот битката за всеки глас продължава. Привържениците и на Доналд Тръмп и на Джо Байдън са убедени в победата на кандидатите си, а онези, които се колебаят са силно раздвоени.

"Мисля, че с Доналд Тръмп ще имаме голям напредък - особено след случилото се с коронавируса, хората се обединяват, икономиката се връща към предишното си състояние", заяви Лейси Симънс, привърженик на Доналд Тръмп.

"Още 4 години Доналд Тръмп - това ще бъде ужасно. Усещането ми е само за тревога, безпокойство, особено през последните месеци на пандемията. Просто не му вярвам напълно", каза Ейдриън Фолкнър, привърженик на Джо Байдън.

Все повече американци обаче просто искат "това" да свърши.

"Ще бъда много щастлив когато всичко това свърши! И се надявам - в името на страната ни, и заради внуците си - да си върнем поне малко от спокойствието и хармонията, да се върне нормалното. Да се уважаваме един друг... без значение на националност, цвят на кожата, религия", каза Робърт Олис, жител на Ню Йорк.

Снимка: БГНЕС

И докато социолозите смятат формули и проценти, символичен вот организираха в зоологическата градина в руския град Красноярск. Дори и той показа колко разделени и колко изравнени са силите между кандидатите.

Сибирската мечка Буян беше категорична в избора си на динята с образа на Джо Байдън, докато амурският тигър Бартек незабавно се спря на тази с лика на Тръмп.

Днес президентът Тръмп се отправя към Мичиган. Там ще е първият от трите му митинги в три колебаещи се щати, които са много важни за неговата победа. В Мичиган Байдън води с 9% преднина.

Кандидатът на демократите ще бъде в Айова и в още два щата.

Не е ясно кога ще научим резултатите от изборите. Ето какво каза по този въпрос проф. Ноел.

Ханс Ноел, професор по политически науки в Джорджтаунския университет, Вашингтон: "Не знаем кога ще бъде ясно кой е следващият президент. Зависи от това колко близък ще бъде резултатът и в кои щати. Възможно е, ако Байдън спечели убедително в някои от щатите, необходими на Тръмп за победа като например Флорида, да стане ясно още на 4 ноември. Но по-вероятно е Тръмп да обяви, че печели ключовите щати, докато все още продължава броенето. Самото броене ще се забави. Така или иначе, Електоралната колегия трябва да избере следващия президент преди 14 декември, така че каквото има да се случва, ще стане дотогава.
Обикновено, дори и някой да обяви победа в даден щат, окончателното броене дава крайният резултат. В средата на нощта става ясно кой води, но каква точно е разликата, е въпрос на преценка. Тръмп и Байдън ще имат различен прочит на резултатите. Но да се обявиш за победител или медиите да те обявят за такъв, е без значение. Важни са резултатите и повечето хора са наясно, че ще трябва да изчакат няколко дни, преди да имаме 100% яснота.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кои са победителите в конкурса "Кмет на годината 2020"
Кои са победителите в конкурса "Кмет на годината 2020"
Дискотеки в Студентски град работят въпреки забраната
Дискотеки в Студентски град работят въпреки забраната