НОВИНИ

Замира ли традицията за варене на домашно вино и ракия?

bnt avatar logo
от БНТ
18:00, 30.10.2020
Чете се за: 01:09 мин.
Още

Производството на домашно вино и ракия бавно замира. Въпреки че българинът открай време предпочита да си ги приготвя сам, ежедневието го откъсва все повече от традиционните домашни занимания.

Наблюденията са на 85-годишния Иван Ангелиев от пещерското село Радилово, който е от малцината останали собственици на лозя и единственият в селото засял млади растения.

Преди повече от 30 години в пещерското село Радилово е имало над 4000 дка лозови масиви. Днес те са много по-малко, а единственият радиловец, засял млади лозя, е 85-годишният Иван Ангелиев.

Той отглежда грозде най-вече, за да си произвежда домашно вино и ракия. Смята обаче, че скоро българинът ще се откаже от собственото си производство на тези напитки.

"Много скоро сигурно ще спре, защото така вървят нещата, сега аз съм единственият, който насях млад масив 7-8 декара, друг няма, и всичко това вече изостава, защото с минаване на времето, с остаряването на възрастните хора, сега да викам децата от Америка да дойдат тук да работят, няма кой да работи", споделя Иван.

И кметът на селото потвърждава, че няма други нови лозови масиви.

"Всичко друго е на изживяване, старите лозя, които са, са оставени на доизживяване, докъдето изкарат", допълва кметът Благой Харизанов.

Как се вари ракия в екоказан

Въпреки тенденцията за намаляване на домашното производство на вино и ракия, те си остават по-добри от предлаганите в търговската мрежа, категоричен е Иван Ангелиев. А и те могат да се използват за дезинфекция.

"Когато почваме да преваряваме, да изваряваме за ракия, когато произвеждаме, първакът, който примерно почва от 70-90 градуса, той действително е до една степен и отровен, в смисъл такъв има и метилов алкохол в него и го отделяме. Това нещо - отделянето, аз съм си направил в шишета и се дезинфекцирам с него, но той е 80 градуса, а 80 градуса не можеш да го пиеш", обяснява Иван.

Тази година виното и ракията на Иван са вече готови, през 85-годишния си живот той е разбрал, че най-сладко е да се пият с приятели.

"Да бъде спокоен и между приятели и добри хора, това е най-хубавото мезе за ракията", допълва той.

Репортер: Величка Ачева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Препълнени са COVID отделенията в Русе, лекарите - на ръба на силите си
Препълнени са COVID отделенията в Русе, лекарите - на ръба на силите си
Корнелия Нинова е приета във ВМА с коронавирус
Корнелия Нинова е приета във ВМА с коронавирус