НОВИНИ

Томислав Дончев представи Националния план за възстановяване и устойчивост

Николай Минков
от Николай Минков
17:21, 30.10.2020
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС

12 млрд. лв. безвъзмездно финансиране и още 9 млрд. заемно включва Националният план за възстановяване и устойчивост до 2026 година, представен от вицепремиерът Томислав Дончев. Той включва четири основни стълба.

Първият стълб е Иновативна България.

"Основна цел - повишаване конкурентоспособността на българската икономика, трансформирането и в икономика, базирана на знанието, интелигентния растеж. Тук ще бъдат инвестирани 20% от ресурсите на плана", заяви вицепремиерът.

Зелена България е озаглавен вторият стълб от плана за възстановяване.

"С фокус върху устойчивото управление на природните ресурси, който позволява задоволяване на нуждите и на обществото и на икономика при съхраняване н околната среда. Тук ще бъде инвестирана най-значима част от ресурсите на плана - 37%", каза Томислав Дончев.

Свързана България е третия стълб с 22% от бюджета на Плана за възстановяване.

"Основният акцент е повишаване конкурентоспособността на регионалните икономики, подобряването на транспортната и разбира се на цифровата свързаност", заяви Томислав Дончев.

Четвъртият стълб е Справедлива България.

"Със специален фокус върху социалното включване, групите в неравностойно положение, промяна на работата на публичните институции, за да могат те да бъдат много по-близо до нуждите и очакванията и на гражданите и на бизнеса. В рамките на този стълб са всички инвестиции в социална сфера, всички допълнителни инвестиции в здравеопазването, така важни по време на пандемия", обясни Томислав Дончев.

Постигането на тези цели минава през стартиралите вече реформи в образованието, професионалното обучение, научно развойна дейност и иновации, реиндустриализация, либерализация на електроенергийния пазар, регионален подход, бизнес среда, електронно правосъдие, реформа в социалните услуги.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От архивите: Какви мерки са взимани срещу епидемиите преди век?
От архивите: Какви мерки са взимани срещу епидемиите преди век?
Как жителите на Бургас усетиха земетресението в Егейско море
Как жителите на Бургас усетиха земетресението в Егейско море