Поставиха восъчна фигура на Васил Левски в Историческия музей в Карлово

от БНТ
17:45, 30.10.2020
Чете се за: 01:27 мин.
Още

В навечерието на Деня на народните будители, в Историческия музей в Карлово бе изложена восъчна фигура на Васил Левски. Тя е дело на местен художник и пресъздава клетвата на Апостола пред неговите съмишленици от Българския централен революционен комитет.

Височината на фигурата е малко над 1,70 м. За нея художникът е използвал снимка, на която Левски държи известен модел пушка.

"Реално тук малко съм го приповдигнал, защото дори и в разказите хората, когато са очаквали да дойде Левски да ги посети, те са искали да разбият вратата, защото са го мислели, че той е великан. Като част от клетвата винаги са присъствали Библията, камата и пищова, и по този начин се документира действията на съзаклятниците, и Левски е написал текст, по който те се заклеват", разказа художникът и създател на фигурата Димитър Бакърджиев.

Това е втората восъчна фигура на Левски, която изработва местният творец. Най-силно впечатление в нея прави проницателния поглед на Апостола.

"Виждали сме образи, нарисувани от Георги Данчов, който го е виждал реално, но силата на излъчването в различните моменти, когато той е учител, когато той е съзаклятник, когато той е борец, в легията образът е различен", обясни художникът.

За изработването на фигурата художникът е използвал основно 6 снимки, от които последната е открита в Османския архив и образите роднините на Левски.

Мястото, в което е експонирана фигурата, е в подходящо подбрана зала, която се нарича възстановка на революционна стая.

"Това е може би една от най-трудните фигури не само за изобразителното изкуство. Левски е много трудна и отговорна тема, изисква се голяма смелост да посегнеш към образа на най-обичания велик българин", коментира директорът на Историческия музей в Карлово Мария Деянова.

По думите на директора на музея клетвата на Левски пред неговите другари е един от най-важните исторически етапи в българската история.

"Това е един продължителен етап в неговата кариера и една негова малка победа, защото дори и в резултат на компромиси от страна на Апостола и неговите съмишленици, отвъд Дунав се стига до това единство, което е било много важно", допълни Мария Деянова.

Бъдещата творческа мечта на Димитър Бакърджиев е да направи цяла композиция революционна клетва с най-добрите съзаклятници на Апостола.

"Сега съм направил един от неговите братовчеди - Васил Караиванов, след Освобождението е бил първи кмет на Карлово", заяви Бакърджиев.

"И когато е композиция, ще бъде още по-въздействащо особено върху по-младите посетители", каза още директорът на музея.

Всеки, който пожелае, може да стане съпричастен с делото на Левски, като посети Историческия музей и се докосне до сакралните предмети пред фигурата.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Меглена Плугчиева за Черна гора след изборите: Ситуацията е много сложна
Меглена Плугчиева за Черна гора след изборите: Ситуацията е много сложна
Радев изпрати съболезнования до Макрон по повод терористичните актове в Париж и Ница
Радев изпрати съболезнования до Макрон по повод терористичните актове в Париж и Ница