НОВИНИ

Брюксел иска обмен на данни между държавите за COVID-19

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:20, 30.10.2020
Чете се за: 00:55 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС

Обмен на бърза и точна медицинска информация в държавите членки, въвеждането на бързи антигенни тестове, проследяването чрез мобилни апликации и създаването на национални стратегии за ваксиниране. За това се договориха лидерите на страните от ЕС във видеоконферентна връзка късно снощи. Министрите на здравеопазването обсъдиха днес пандемията и общия подход към пътуванията.

Масовото използване на бързи антигенни тестове трябва да започне възможно най-бързо, каза днес комисарят по здравеопазването Стела Кириакидес и допълни, че координацията между държавите трябва да се засили още повече.

Недостиг на медицински специалисти в борбата с COVID-19 в Европа

“Не е достатъчно само да увеличим капацитета на тестовете. Трябва да разполагаме с достоверни данни и бърз обмен на информация, за да сме в състояние да взимаме правилните решения. Това ще се отрази на общия подход по отношения на пътуванията. Затова призовавам министрите да изпращат на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията бърза и точна информация от епидемиологичната ситуация в държавите", каза Стела Кириакидес - еврокомисар по здравеопазването.

Разпределянето на ваксините срещу COVID-19 ще става едновременно за всички държави, стана ясно снощи на срещата на лидерите. От Еврокомисията уточниха днес, че всички ваксини, които бъдат допуснати до европейския пазар, ще бъдат строго проверявани. А от държавите се очакват национални планове за ваксиниране.

ЕС: Масово тестване за COVID-19 с бързи тестове

Премиерът Бойко Борисов коментира пред колегите си, че трябва да се осигури лесен достъп до ваксините за всички европейски граждани и процедурата е да прозрачна, за да няма спекулации.

Европейският съюз е готов да финансира и преместването на пациенти с COVID-19 от една държава в друга, за не се стигне до претоварване на болниците. Еврокомисията е отделила за целта 220 милиона евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дискотеки в Студентски град работят въпреки забраната
Дискотеки в Студентски град работят въпреки забраната
Препълнени са COVID отделенията в Русе, лекарите - на ръба на силите си
Препълнени са COVID отделенията в Русе, лекарите - на ръба на силите си