НОВИНИ

След срещата на върха в Брюксел: Лидерите се разбраха за повече координация в справянето с пандемията

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:55, 16.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:27 мин.
По света

Приключи срещата на върха в Брюксел. Заседанието беше белязано от отсъствието на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, която се самоизолира заради неин сътрудник с положителен тест за коронавирус.

Днес стана ясно, че още един лидер - премиерът на Финландия Сана Марин напуска срещата на върха, за да се самоизолира след контакт със заразен с COVID-19.

Европейските лидери се обединиха около позицията, че ситуацията е сериозна и се разбраха за по-тясна координация в справянето с коронавируса. В Брюксел беше и българският премиер Бойко Борисов.

Шарл Мишел - председател на Европейския съвет: Ситуацията в Европа е много сериозна и затова сме убедени, че трябва да има повече координация и сътрудничество между държавите-членки, по-специално по отношение на установяването, тестването, поставянето под карантина и ваксините. Разбрахме се, че редовно ще обменяме информация на ниво Европейски съвет, за да се справим с този проблем.

Урсула фон дер Лайен се самоизолира заради контакт със заразен


Според българския премиер Бойко Борисов опитите за повече координация са положителни, но закъснели. Той приветства бързината, с която Европейската комисия действа по въпроса с ваксините.

Бойко Борисов - министър-председател на България: Това трябваше да го направим още юли, а не сега в панически действия много от държавите-членки да предприемат действия, които паникьосват другите държави или съответно създават разнобой в действията.

През декември европейските лидери ще трябва окончателно да вземат решение за намаляването на вредните емисии въглероден диоксид. Досегашното предложение беше 40-процентно намаляване спрямо нивата от 1990 г., но повечето държави искат намаляване с 55%.

Борисов и фон дер Лайен обсъдиха зелената сделка на среща в Брюксел

Бойко Борисов призова за дебат в България по темата за Зелената сделка.

Бойко Борисов - министър-председател на България: Много работа ни чака в България по зелената сделка, без популизъм, без партийност, защото това ще стане - 55 процента декември месец до 2030 г. - това ще стане. По какъв начин - дали от вредните емисии от автомобилите, дали от вредните емисии на централите или от други сектори на стопанския живот ще намалите - ние трябва да ги намалим. Това просто е решение на ЕС и те ще бъдат много стриктни в него. Това го казвам на българските граждани.

Европейските лидери се разбраха да продължат усилията за подписването на търговско споразумение с Великобритания след окончателното напускане на страната. В същото време те призоваха страните да се готвят и за Брекзит без споразумение.

Британският премиер Борис Джонсън реагира остро от Лондон като обвини ЕС, че не преговаря сериозно и също призова британците да се готвят за Брезит без договорени бъдещи отношения.

Великобритания окончателно напуска ЕС на 31 декември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Носят ли пловдивчани маски в градския транспорт
Носят ли пловдивчани маски в градския транспорт
Движението по бул. "Цар Освободител" е спряно
Движението по бул. "Цар Освободител" е спряно