След срещата на върха в Брюксел: Лидерите се разбраха за повече координация в справянето с пандемията

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:55, 16.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:27 мин.
По света

Приключи срещата на върха в Брюксел. Заседанието беше белязано от отсъствието на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, която се самоизолира заради неин сътрудник с положителен тест за коронавирус.

Днес стана ясно, че още един лидер - премиерът на Финландия Сана Марин напуска срещата на върха, за да се самоизолира след контакт със заразен с COVID-19.

Европейските лидери се обединиха около позицията, че ситуацията е сериозна и се разбраха за по-тясна координация в справянето с коронавируса. В Брюксел беше и българският премиер Бойко Борисов.

Шарл Мишел - председател на Европейския съвет: Ситуацията в Европа е много сериозна и затова сме убедени, че трябва да има повече координация и сътрудничество между държавите-членки, по-специално по отношение на установяването, тестването, поставянето под карантина и ваксините. Разбрахме се, че редовно ще обменяме информация на ниво Европейски съвет, за да се справим с този проблем.

Урсула фон дер Лайен се самоизолира заради контакт със заразен


Според българския премиер Бойко Борисов опитите за повече координация са положителни, но закъснели. Той приветства бързината, с която Европейската комисия действа по въпроса с ваксините.

Бойко Борисов - министър-председател на България: Това трябваше да го направим още юли, а не сега в панически действия много от държавите-членки да предприемат действия, които паникьосват другите държави или съответно създават разнобой в действията.

През декември европейските лидери ще трябва окончателно да вземат решение за намаляването на вредните емисии въглероден диоксид. Досегашното предложение беше 40-процентно намаляване спрямо нивата от 1990 г., но повечето държави искат намаляване с 55%.

Борисов и фон дер Лайен обсъдиха зелената сделка на среща в Брюксел

Бойко Борисов призова за дебат в България по темата за Зелената сделка.

Бойко Борисов - министър-председател на България: Много работа ни чака в България по зелената сделка, без популизъм, без партийност, защото това ще стане - 55 процента декември месец до 2030 г. - това ще стане. По какъв начин - дали от вредните емисии от автомобилите, дали от вредните емисии на централите или от други сектори на стопанския живот ще намалите - ние трябва да ги намалим. Това просто е решение на ЕС и те ще бъдат много стриктни в него. Това го казвам на българските граждани.

Европейските лидери се разбраха да продължат усилията за подписването на търговско споразумение с Великобритания след окончателното напускане на страната. В същото време те призоваха страните да се готвят и за Брекзит без споразумение.

Британският премиер Борис Джонсън реагира остро от Лондон като обвини ЕС, че не преговаря сериозно и също призова британците да се готвят за Брезит без договорени бъдещи отношения.

Великобритания окончателно напуска ЕС на 31 декември.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Носят ли пловдивчани маски в градския транспорт
Носят ли пловдивчани маски в градския транспорт
Движението по бул. "Цар Освободител" е спряно
Движението по бул. "Цар Освободител" е спряно