НОВИНИ

ГДБОП: Българите в хакерската схема за пране на пари са били безработни строители

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
15:46, 16.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Българска следа в схема за пране на пари чрез хакерски атаки. ГДБОП, съвместно с техни колеги от 16 държави разкриха международна престъпна група.

Безпрецедентната акция е ръководена от ФБР и португалската полиция. Чрез сложна мрежа групата е помогнала за изпирането на милиони евро, източени от жертви на киберпрестъпления, предимно от САЩ и Европа. Арестувани са 20 души, а българите, намесени в схемата, са разпитани и освободени.

Безработни строителни работници от Варненско, които не владеят английски език - такъв е профилът на българите, въвлечени в схемата. Били наети чрез техни познати. Обещано им е да пътуват в различни държави, за да ремонтират имоти.

Владимир Димитров, началник на отдел "Киберпрестъпност" - ГДБОП: Когато са пристигнали там им е казано, че предвид тяхната трудова дейност, която ще извършват на територията на Лондон в конкретния случай, е необходимо да подпишат документи. Подписали са някакви документи, стояли са няколко седмици и им е казано, че няма да ремонтират и са изпратени обратно в България.

Всъщност, по този начин чрез финансовите мулета са откривани различни банкови сметки, през които били прехвърляни парите за изпиране.

Заплащани са им сравнително малки суми до 2000 лева или евро. Били поемани разходите им по пътуване и настаняване. Част от българите не са били наясно в какво се замесват, но други са знаели какво правят.

Владимир Димитров - началник на отдел "Киберпрестъпност" - ГДБОП: Тези финансови мулета им е заплащано, за да купят къща на територията на област Варна и там участниците и членовете, и ядрото са инсталирали устройства за копаене на биткойн валути, с които се разплащат с техните клиенти - хакерите.

Групата е действала от 4-5 години. Дейността им е рекламирана на един от най-известните хакерски форуми, където участието е платено и само след специална покана. За услугата прибирали солидна комисионна - около 40-50% от парите за изпиране.

Чужденци, участници в схемата, са използвали фалшифицирани български и полски документи за самоличност, за да пътуват и да откриват сметки за прехвърлянето на парите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха нарушения при столовото хранене на учениците в Казанлък
Откриха нарушения при столовото хранене на учениците в Казанлък
Заради ръста на новозаразени: Спират сватби, кръщенета и масови събирания в Благоевград
Заради ръста на новозаразени: Спират сватби, кръщенета и масови събирания в Благоевград