Радев: Да се уважава военната експертиза, когато се взимат решения за още изтребители

Вера Александрова
от Вера Александрова
12:14, 16.10.2020
Чете се за: 01:30 мин.
У нас

Трябва да се уважава военната експертиза, когато се взимат решения за закупуване на още изтребители, е мнението на президента Румен Радев.

Военният министър Каракачанов увери, че правителството ще излезе с позиция едва след като получи отговор и бъде обсъдена внимателно офертата от американската страна на отправеното запитване.

Това коментираха президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев и министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Двамата присъстваха на тържествена церемония пред Паметника на българския летец по повод празника на авиацията и Българските военновъздушни сили.

Страната ни има нужда от най-малко 16 нови изтребители, каза президентът Радев и подчерта, че на военната авиация трябва да се гледа като средство за отстояване на националните интереси и за гарантиране на националната сигурност.

Румен Радев, президент на България: Когато на военната авиация се гледа като средство за лични политически интереси, когато се погазва военната експертиза, винаги ни излиза скъпо. Винаги води до прахосване на обществен ресурс, води до занижени способности, а в някои случаи води и до загуба на човешки живот.

Каракачанов е категоричен, че американската оферта ще бъде обсъдена много внимателно преди да се вземе решение.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Нека да видим какво ще получим. Ако офертата е зашеметяващо добра, може да започнем веднага разговорите. Ако имаме неща, които смятаме, че трябва да бъдат коригирани, първо ще проведем разговори. Преди ВВС да ми дадат становище, самите те трябва да са наясно. Преди аз да го внеса трябва да имам становището на ВВС, има си ред.

Каракачанов: Бойната ни авиация започна да се изправя на крака

Двамата коментираха и преговорите в съвместната комисия между България и Северна Македония. Президентът посочи, че експертите отстояват историческата истина и българския национален интерес. Каракачанов видя лош знак в това, че един от македонските експерти е заменен с друг, доста краен в позициите си.

Румен Радев, президент на България: Време е да се намери това политическо решение, което да утвърди всички принципи на добросъседство, на уважение на историята, на уважението на нашата идентичност и език, и това е отговорност преди всичко на страната кандидат за членство в ЕС.

Красимир Каракачанов, министър на орбраната: Това за мен е лош знак, това показва, че те нямат намерение да водят честен диалог и продължават да разчитат, че някой ще ни натисне - било Германия, било Америка, било брюкселската администрация - да клекнем. Това са сигналите, които аз разчитам. Дано не съм прав. Да видим днес как ще приключи работата на комисията, но не очаквам чудеса от храброст от скопска страна.

Румен Радев коментира и факта, че на 20 октомври Конституционният съд ще обсъди запитването му за парламентарната комисия за нова конституция. Каза, че се надява, че КС ще защити Конституцията от невежеството и гаврите, които се поднасят от управляващите.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Съдът отмени запори на Божков за 300 милиона лева
Съдът отмени запори на Божков за 300 милиона лева
Отложиха всички масови мероприятия в Търговище
Отложиха всички масови мероприятия в Търговище