БСП иска актуализиране на Плана за готовност при грипна епидемия

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
11:15, 16.10.2020
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Парламентарната група на БСП иска актуализиране на Национален план за готовност при грипна епидемия.

Те настояват този план, изготвен през 2006 г. и актуализиран за последно през 2017-а, да влезе в Пленарната зала за обсъждане и обновяване с оглед на увеличаващите се случаи на заболели от COVID-19.

Според БСП така ще има отговорни лица от правителството и нямало да има хаос, какъвто имало сега.

"Искаме този план да бъде разискван тук, в НС, и то навреме. Да бъде актуализиран, ако е необходимо, и да се прилага стриктно от правителството. Целта ни е да се създаде ред, да има предвидимост, да има отговорни лица от правителството", каза Корнелия Нинова.

Няма да се затягат мерките заради завишения брой на заразени с COVID-19

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов увери от парламентарната трибуна, че действията на правителството са напълно адекватни и планирани и здравната система е обезпечена.

"От тази най-висока трибуна искам да кажа на всички български граждани, че нямаме абсолютно никакви притеснения по отношение на плановете или действията, които предприемаме ежедневно. Да, говорите за план, който е за поведение по време на грип. Този план е на бюрото ми, ежедневно го разискваме и гледаме от този план кое може да бъде взаимствано и кое не. В случая не говорим за грип, в случая говорим за нова инфекция, която е непозната на човечеството", категоричен бе министър Ангелов.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов от Брюксел: Карантината да се намали на 10 дни
Бойко Борисов от Брюксел: Карантината да се намали на 10 дни
Призив на български в предизборен клип на Джо Байдън
Призив на български в предизборен клип на Джо Байдън