НОВИНИ

Няма да се затягат мерките заради завишения брой на заразени с COVID-19

Николай Минков
от Николай Минков
12:17, 14.10.2020
Чете се за: 01:27 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Няма да се затягат противоепидемичните мерки заради завишения брой на заразени с COVID-19. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов, след днешното правителствено заседание. Просветният министър Красимир Вълчев посочи, че на този етап не се планира и затваряне на училища.

Проф. Костадин Ангелов - министър на здравеопазването: Няма да се затварят градове, няма да се поставят КПП-та, няма да се прилагат някакви ограничителни мерки. Трябва да свикнем да живеем с този вирус и да спазваме мерките, защото те дават най-голяма ефективност.

Правителството дава 2,1 млн. лева за 2500 флакона "Ремдесивир"

2,1 млн. лева отпуска правителството към Министерството на здравеопазването, с които да бъдат закупени около 2500 флакона от препарата "Ремдесивир" за лечение на COVID-19, съобщи здравният министъър. В момента РЗИ-ата в страната разполагат с 2837 флакона, които ще стигнат за три седмици.

"В момента на територията на България в национален мащаб към вчерашна дата имаме 1307 човека, настанени в лечебни заведения и 64 в интензивни структури", обобщи здравният министър.

Отпускат на училищата 14 млн. лева за компютри за ученици и учители

Категорично към момента не се предвижда цялостно затваряне на училищата и детските градини. В същото време правителството отпусна по бюджетите на учебните заведения 14 млн. лева, с които да бъдат закупени 16 000 лаптопа и таблета. Целта е класните стаи да могат да функционират в електронна среда с електронни бележници и дневници.

Красимир Вълчев - министър на образованието: Категорично не предвиждаме цялостно затваряне на училищата. Към днешна дата 162 деца и ученици общо са констатирани с положителни проби и 159 учители в училищата и детските градини. Вече близо 30 дни са минали от началото на учебната година, това означава среднодневно по 5 ученици и по 5-6 учители.

Енергийното министерство възлага на БЕХ да преговаря с компании от САЩ за нови ядрени мощности

Пак днес правителството даде мандат на Българския енергиен холдинг да започне преговори с американски енергийни корпорации за възможността те да изградят в АЕЦ "Козлодуй" на втора площадка седми реактор.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Много е рано да говорим за мощности, много е рано да говорим за гориво, тъй като тук става дума за едно проучване, което трябва да се направи, за да видим как по най-добрия начин бихме могли да помислим в каква посока ще вървим, така че, от една страна, да гарантираме своята енергийна сигурност, от друга, да следваме своята политика по диверсификация на енергийните ресурси и, от трета страна, да постигнем заложените цели в рамките на ЕС за нулева беземисионна енергия до 2050 г.

От брифинга днес стана ясно, че утре Оперативният щаб ще обясни при какви условия ще бъдат затегнати противоепидемичните мерки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вътрешният министър на изслушване в НС заради сгрешения адрес при акцията на ГДБОП
Вътрешният министър на изслушване в НС заради сгрешения адрес при акцията на ГДБОП
Най-добрите ни борци се впускат в рестарта на сезона
Най-добрите ни борци се впускат в рестарта на сезона