НОВИНИ

Отпускат на училищата 14 млн. лева за компютри за ученици и учители

дават училищата млн лева компщтри ученици учители
bnt avatar logo
от БНТ
11:23, 14.10.2020
Чете се за: 00:54 мин.
Още

Държавата ще отпусне 14 млн. лева за закупуване на 16 000 преносими компютри. Това съобщи на брифинг в Министерски съвет министърът на образованието Красимир Вълчев.

"Приехме постановление, с което ще предоставим 14 млн. лева по бюджетите на училищата за закупуването на 16 000 преносими компютри, от които 12 000 за ученици и 4000 за учители", заяви министърът.

Това са средства от държавния бюджет, с които училищата ще закупят тези преносими устройства, допълни Вълчев и изрази надежда това да стане бързо, "в следващите седмици, до края на годината".

МОН не предвижда да затваря училища, въпреки случаите на заразени с коронавирус

"Това не отменя ангажимента ни да закупим 80 000 устройства със средствата от Европейския съюз по инструмента reactEU. То е свързано с по-продължителни процедури, отколкото на нас ни се иска особено в този момент", допълни той.

Вълчев уточни, че лаптопите ще бъдат използвани за електронно обучение при затваряне на училища или при карантиниране на паралелки, но най-вече за обучение в класните стаи. "Във всяка една класна стая учителят трябва да има възможността за осъществяване на електронно обучение и за работа с електронен дневник", акцентира министър Красимир Вълчев.

Категорично към момента не се предвижда цялостно затваряне на училищата. "Към днешна дата 162 деца и ученици общо са констатирани с положителни проби и 159 учители в училищата и детските градини. Вече близо 30 дни са минали от началото на учебната година, това означава среднодневно по 5 ученици и по 5-6 учители", обобщи той.

Вълчев отбеляза, че 99,7% от учениците в системата продължават обучението си присъствено, а надеждата е ситуацията да не се влошава. Най-голямата трудност се очаква по време на сезона на грипните вируси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аржентина с измъчен успех над Боливия
Аржентина с измъчен успех над Боливия
Енергийното министерство възлага на БЕХ да преговаря с компании от САЩ за нови ядрени мощности
Енергийното министерство възлага на БЕХ да преговаря с компании от САЩ за нови ядрени мощности