НОВИНИ

МОН не предвижда да затваря училища, въпреки случаите на заразени с коронавирус

Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
06:28, 14.10.2020
Чете се за: 01:19 мин.
Още

Заразата от коронавирус влезе в още две русенски училища. Под 14-дневна карантина са деца от 1-ви, 2-ри, 3-ти, 7-и и 11-и клас. Въпреки разпространението на коронавирусната инфекция Министерството на образованието не възнамерява да затваря училища. Това заяви в Русе зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

142 ученици и 144 учители в цялата страна са с положителни PCR тестове към момента. Под карантина са 63 паралелки, което на фона на всичките близо 34 000 е изключително нисък процент. Това коментира заместник-министър Михайлова, която заедно с председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева участва в Русе в национален форум за професионалното образование.

Таня Михайлова - зам.-министър на образованието и науката: 14 дни ще бъдат у дома си, ще бъдат с учителя си, както миналата година, знаете там, където има възможност за обучение от разстояние в електронна среда, но ние нямаме виждане за затваряне на училища, така че след изтичане на карантината, те ще се завърнат в училище.

Карантина за още два класа от Гимназията за европейски езици в Русе заради COVID-19

Учителите, които евентуално ще влязат в болниците за лечение на коронавирусна инфекция, ще получат по 150 лв. еднократно обезщетение от фонда на Синдиката на българските учители, съобщи председателят Янка Такева. Тя допълни, че над 4600 учители, които са със заболявания и имат решения на ТЕЛК, ще работят при облекчени условия.

Янка Такева - председател на Синдиката на българските учители: За тези колеги министерството взе решение по мое предложение да се облекчи техния норматив преподавателска заетост, да бъдат освободени от дежурства, да имат по-лек режим на работа в училище и съответно медицинските специалисти, които са в училище, по-често да правят профилактични прегледи. По същия начин колегите в училище и класните ръководители се отнасят много грижовно към децата, които имат диабетни, сърдечни и други заболявания. Така че, родителите нека бъдат спокойни.

Училището за европейски езици в Русе не е под карантина, изолиран е само един клас

Янка Такева каза още, че при актуализацията на бюджета до края на годината са договорени 20 млн. лв. допълнително за образование, като голяма част от средствата ще бъдат дадени за закупуване на въздухопречиствателни инсталации в класните стаи, за да се създаде по-благоприятна среда. Тя коментира, че през следващите две години се очаква да се пенсионират около 4500 учители в страната. Но с увеличаването на учителските заплати, се повишава и интереса към професията.

Автор: Венета Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се вари ракия в екоказан
Как се вари ракия в екоказан
Световната банка одобри 12 млрд. долара за ваксини срещу COVID-19
Световната банка одобри 12 млрд. долара за ваксини срещу COVID-19