Безплатни бързи тестове за коронавирус в бургаските училища и градини

от БНТ
07:28, 13.10.2020
Чете се за: 01:08 мин.
Още

Безплатни бързи тестове за коронавирус ще се правят в бургаските училища и детски градини. Решението е на Областния кризисен щаб в морския град, а целта е по-бързо да се установяват заразените сред децата при проявени симптоми.

Медицинският персонал в едно от бургаските училища вече е обучен как да прави бързи тестове за коронавирус на учениците.

Марияна Личева, медицински специалист в НБУ „Михаил Лъкатник“ – Бургас: „Бързият тест ще се провежда тук. Той е на база секрет от назофарингеалния тракт. Това е времето, което ние ще спечелим, за да се организираме, за да изолираме класа, да ограничим контактните на контактния клас“.

Тествано ще бъде всяко дете, което е проявило симптомите на заразата. Ще бъде и изолирано, докато не стане ясен резултатът от пробата.

Марияна Личева, медицински специалист в НБУ „Михаил Лъкатник“ – Бургас: „Децата са по-дълго време с учителите си в класната стая. Някой учител, когато види, че някое дете развива кашлица, температура, хрема, ще сигнализира на нас. Ние оттук нататък на родителите. Ако родителите откажат, си взимат детето и тръгват при личен лекар, в лаборатория, където те преценят“.

Все още не всички родители са информирани за новото тестване, но одобряват мярката. Всички медицински специалисти в училищата и детските градини преминават през специално обучение, което да гарантира правилното провеждане и съхраняване на тестовете.

Йорданка Ананиева, зам.-кмет на Община Бургас: „Медицинските специалисти бяха вече обучени на първи етап от специалистите, които могат да извършват тази дейност. Това са 15 наши медицински фелдшери, които работят в системата на училищното здравеопазване. В следващия етап ще бъдат обучени всички останали медицински сестри. Хубавото на новите тестове, които очакваме да дойдат, че те ще имат възможност да покажат индикации за грип „Б“ и грип „А“, които очакваме след броени дни или може би месец да се появят по-масово“.

Следващата седмица тестове се очаква да пристигнат в Бургас, след което ще започне разпределението им в детските заведения и училищата.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Спират биоцентралата в село Труд след множество сигнали на граждани
Спират биоцентралата в село Труд след множество сигнали на граждани
Собственик реши да огради имота си в Морската градина във Варна
Собственик реши да огради имота си в Морската градина във Варна