НОВИНИ

Рекорд по новозаразени с COVID-19 в Бургаско. Ново огнище в шивашки цех в Айтос

bnt avatar logo
от БНТ
18:02, 29.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:14 мин.
Здраве

Бургаска област отбелязва рекорд по новозаразени с COVID-19. Само за денонощие са регистрирани общо 64 души. 49 от тях са в текстилно предприятие в Айтос. Отделенията в морския град обаче са запълнени.

Две са болниците в Бургас, които до този момент приемаха за лечение пациенти с доказан COVID-19. Заради нарастването на случаите обаче, леглата се оказват недостатъчно. Лекарите предвиждат втора вълна на заразата, затова се търси съдействие от здравното министерство някои от частните болници в града да отворят COVID отделения.

Държавната университетска болница и белодробната болница в Бургас, където са настанени общо 44 пациенти с COVID-19, се оказват недостатъчни. Затова кметът на морския град търси съдействие частните болниците също да обособят COVID отделения.

Димитър Николов, кмет на Община Бургас: Максимално бързо днес да се подпишат договори за лечение със Здравната каса, за да могат да се поемат разходите от здравната ни система, за да може, ако идват нови пациенти от други региони в областния град, за да имаме възможност да ги поемаме.

Две частни болници откликнаха на молбата, а от днес общинското лечебното заведение в Айтос също обособи COVID отделение.

Д-р Паруш Парушев, директор на МБАЛ Айтос: Вътрешното отделение към МБАЛ Айтос с 25 легла се превръща в COVID отделение. Ние самите имаме от персонала с положителни тестове за коронавирусна инфекция. Това са две сестри, един лекар и една санитарка, което затруднява неимоверно работата ни.

Новото огнище на заразата е именно в Айтос, където с положителен тест се оказаха 49 души от работниците в шивашки цех в промишлената зона на града. След пълна дезинфекция, цехът остава затворен, а всичките му 75 служители са под домашна карантина.

Освен от Айтос, 25 души от заразените работници са от руенското село Зайчар, където преустановяват работа само местата за обществено хранене. Населеното място няма да бъде затворено напълно.

Д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас: Карантината според мен и спазването на мерките - носенето на маски може да свърши най-много работа. Абсолютно всички, които са контактни на тези лица, тоест техните семейства ще бъдат карантинирани.

Затягат се и мерките в Бургас по отношение на това спазват ли се всички противоепидемични указания. Ще се проверяват предприятия и институции.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Центрове за онлайн обучение все още няма. Как учат децата в електронна форма?
Центрове за онлайн обучение все още няма. Как учат децата в електронна форма?
"Опасните селфита" вече са демоде. Как да изпъкнеш без да рискуваш живота си?
"Опасните селфита" вече са демоде. Как да изпъкнеш без да рискуваш живота си?