НОВИНИ

Учителка изминава по 14 км пеша, за да стигне до класната стая

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:08, 29.09.2020
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Високо в североизточните Карпати, сред приказни гледки на недокосната от човека природа, живеят хората от румънското село Корнатеа. Едва 200 души.

Дотук се стига само пеша или на кон или магаре. В селото няма магазин, нито църква. Има обаче училище. Ана е учителката в него. Всеки ден изминава по 14 км пеша, за да дойде в класната стая.

Ана Маснит, учител: Обичам тези деца и правя това усилие, защото ги обичам. Трябва да се изкачвам, докато стигна дотук, но те са твърде малки и по-добре аз да вървя, вместо те.

В дървената постройка класната стая е само 12 кв.м. Но събира всичко, необходимо, за да се пише, чете, рисува, да се да се разпалва детското въображение и да се предизвиква детския ум. Учениците са шестима. Всички те работят много, за да помагат на родителите си. Но все пак идват и на училище.

Ана Маснит, учител: Никога няма да се откажа. Работя тук от две години и никога няма да спра да давам, защото обичам децата.

Тук обучението е само присъствено. Дистанционно не може да има, защото тук няма сигнал на телефони и интернет. Ток е пуснат в училището едва преди пет години.

Целият свят на децата е събран в класната стая и донесен до тази далечна точка от света от тяхната учителка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров ще играе и във Виена
Григор Димитров ще играе и във Виена
Президентът удостои посланика на Ирландия с орден „Мадарски конник“ - първа степен
Президентът удостои посланика на Ирландия с орден „Мадарски конник“ - първа степен