НОВИНИ

Шестима депутати от БСП напускат парламентарната група, някои и партията

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
16:11, 29.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Трус в БСП. В знак на несъгласие с политиката на Корнелия Нинова шестима депутати напускат парламентарната група, а петима от тях - и партията. Това обявиха самите те в парламента. Напускащите ще завършат мандата си като независими народни представители.

От парламентарната група на левицата си тръгват Лало Кирилов, Димитър Стоянов, Георги Андреев, Николай Иванов,Красимир Янков и Валери Жаблянов. Янков и Жаблянов са бивши кандидати за лидерския пост, които след пряк вот на партийните членове загубиха битката с Нинова.

И шестимата смятат, че са били проведени компрометирани избори за партиен лидер. Освен това по думите им, партията на Нинова се движи в обратната посока, неразпознаваема за истинските социалисти и под нейно ръководство БСП е намаляла с 30%.

Красимир Янков: След съботно-неделното заседание на 50-ия юбилей конгрес БСП доби един завършен вид, моделиран от Нинова. През последните четири години тя и обкръжението й наричат това реформиране и модернизация на партията, но по наше определение, това е пълно подчинение на БСП на едноличното управление, което е подсигурено и от новия състав на Националния съвет.

Според напусналите БСП, след тях ще останат неполученият отчет за финансовото състояние на БСП и многобройните жалби за нарушения при избора на председател.

Красимир Янков: Трите поредни изборни загуби и апотеоза в деня на Конгреса и началото на втория й мандат, в който на проведените частични избори в 19 общини БСП разгромно загуби срещу ГЕРБ, са обективна оценка за доверието на обществото към БСП.

От шестимата единствено Валери Жаблянов не напуска БСП и остава член на партията.

Валери Жаблянов: Оставам член на партията защото считам, че именно ръководството на сегашната парламентарна група напусна програмните позиции на БСП. Сегашното ръководство на парламентарната група и председателят на парламентарната група приеха поредица от решения, без да се консултират с народните представители от БСП, действаха еднолично, като по този начин превърнаха десетки народни представители на партията в заложници на една непоследователна, но системно одесняваща политика.

От парламентарната група на БСП обявиха, че ще коментират оттеглянето на шестимата депутати утре в 10 ч в Народното събрание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръгва делото срещу бившия председател на ДКЕВР
Тръгва делото срещу бившия председател на ДКЕВР
КНСБ иска 300 лв. минимална пенсия през 2021 година
КНСБ иска 300 лв. минимална пенсия през 2021 година