НОВИНИ

Радев: Ще внеса предложенията си за промяна в Конституцията, когато парламентът придобие легитимност

bnt avatar logo
от БНТ
12:30, 29.09.2020
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Президентът Румен Радев е в института по молекулярна биология на БАН. Той се запозна с разработките на института, както и с помощта, която научните работници са оказали по време на пандемията с лабораториите, които се занимават с молекулярна диагностика.

На изказването на Калоян Методиев, че е имал различия с президента във връзка с конституционните промени, Радев отговори, че няма как да има различие, защото всеки един от президентството спомага за реализацията на неговата политика.

"Що се отнася до конституционните промени и това, че да речем, те трябва да бъдат обсъждани първо с партии, виждате как най-голямата партия с най-голям и финансов, и човешки административен ресурс какво направи? - внесе недоносче подигравка към правото в България предложение за конституция. Аз избрах другия подход", заяви Радев.

Радев: Дебат за промени в Конституцията - само след оставка и предсрочни избори

И обясни, че неговият подход е първо, разговор с академичната общност за идентифициране на проблемите. След това: разговори с неправителствени организации и граждани, разговори с експерти, с всички институции. "И на следващия етап планирани бяха разговори с политическите партии, за да може това, което внасям, да може да мине през парламента".

"Стигнахме един друг етап на обществено развитие поради протестите и поради пълното изчерпване на лимита на доверие в този парламент. Аз не виждам, че в момента имам някакво основание да внасям моите предложения за промяна в Конституцията. Ще ги внеса, когато българският парламент придобие отново легитимност, т.е. след избори и може адекватно да разгледа тези промени", категоричен беше държавният глава.

Според Радев отхвърлянето на ветата от страна на парламента показва липсата на диалог, но не от негова страна. И допълни, че внася достатъчно ясни и аргументирани мотиви за вето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министерството на отбраната е изпратило писма-заявка за покупка на още 8 изтребителя F-16
Министерството на отбраната е изпратило писма-заявка за покупка на още 8 изтребителя F-16
Кметът на район "Триадица" обядва в училищен стол
Кметът на район "Триадица" обядва в училищен стол