НОВИНИ

Радев: Дебат за промени в Конституцията - само след оставка и предсрочни избори

Александър Марков
от Александър Марков
19:01, 14.08.2020 (обновена)
5969
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

В извънредно обръщение президентът Румен Радев заяви, че дебат за промени в Конституцията е възможен само след оставка на кабинета и провеждането на предсрочни избори. По думите му, доверието в управляващато мнозинство е изцяло загубено.

В извънредното си обръщение президентът заяви, че повече от месец след началото на протестите с искане за оставка на правителството и главния прокурор, доверието в мнозинството е безвъзвратно изгубено.

Румен Радев, президент на Р България: Повече от месец продължават протестите с искане за оставка на правителството и главния прокурор. Доверието в управляващото мнозинство е безвъзвратно загубено. Както знаете, промените в кабинета не убедиха никого, провокациите, репресиите и опитите да се неглижира гражданското недоволство само потвърждават необходимостта от исканите оставки.

Според президента, изявлението на премиера Борисов и предложенията за промени в Конституцията са пренебрежение към основния закон.

Румен Радев, президент на Р България: Чл. 159 от основния закон е категоричен, че правото на инициатива за свикване на ВНС принадлежи на не по-малко от половината на депутатите и на президента, не и на премиера.

Радев зададе серия въпроси.

Румен Радев, президент на Р България: Може ли партията държава, която методично погазва разделението на властите, да инициира промени в Конституцията? Моят отговор е "не". Може ли партия, която вчера бойкотира парламентарния контрол, днес да предлага промени в Конституцията? Отговорът е "не". Може ли власт, която нарушава закона, не въвежда машинното гласуване и отхвърли електронното дистанционно гласуване да организира честни избори?

И още:

Румен Радев, президент на Р България: Може ли власт, която задуши свободата на словото, да предлага дебат за бъдещето на България? Не. Може ли мафията да реформира съдебната система? Не. Може ли министър-председател, който превърна парламентарната република в автокрация, да предлага промени в Конституцията? Не.

Президентът даде своето виждане за излизане от кризата.

Румен Радев, президент на Р България: Разговор за Конституцията и за бъдещето на България е възможен само след исканите от обществото оставки и провеждането на честни предсрочни избори.

Цялото изявление на държавния глава вижте ТУК:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестиращи, обковани във вериги, опитаха да блокират Е-79
Протестиращи, обковани във вериги, опитаха да блокират Е-79
Опасност от връщане на карантината в Гърция
Опасност от връщане на карантината в Гърция