НОВИНИ

Опасност от връщане на карантината в Гърция

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:39, 14.08.2020
Чете се за: 00:51 мин.
Балкани

Опасно нараства броят на новите заразени в Гърция. През първата седмица на август са регистрирани над 3 пъти повече случаи, отколкото през целия месец май.

Правителството наложи нови ограничения в туристическия сектор, има опасност отново от карантина.

Над половината от новозаразените в Гърция са хора на възраст между 18 и 39 години. Абсолютен рекорд, откато се води статистика от 26-ти февруари, е отбелязан миналата неделя.

Това логично се отрази на туризма. От 17-ти август, пристигащите по въздух от Швеция, Белгия, Чехия, Испания и Нидерландия ще трябва да показват негативен тест, направен в рамките на 72 часа преди пристигането.

На сухопътните граници това се прилага за всички пътуващи, включително и за българи.

Прогнозите за развитието на ситуацията около коронавируса са толкова песимистични, че експерти препоръчват пълна карантина в най-засегнатите райони, какъвто е случаят с остров Порос например, където вече има вечерен час.

Заплахата от зараза привлича вниманието към алтернативни форми на туризъм. Като плаване в залив с делфини.

"Алтернативният туризъм е малко по-различен, той не е масов, при него няма струпване на хора. Например на този кораб сме две до три групи и така предлагаме сигурност", каза капитанът на туристически кораб Янис Йованос.

От вторник заведенията затварят в полунощ. Мярката важи за редица острови като Санторини, Корфу и Родос, както и за Халкидическия полуостров.

Според проучване на солунския университет "Аристотел" от малко над 5 000 в момента броят на заразените в Гърция може да се увеличи до 170 000 в края на годината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев: Дебат за промени в Конституцията - само след оставка и предсрочни избори
Радев: Дебат за промени в Конституцията - само след оставка и предсрочни избори
Спонтанен протест блокира Дунав мост
Спонтанен протест блокира Дунав мост