Политолози: Борисов направи маневра към всички с политическото си предложение

от БНТ
17:50, 14.08.2020
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Премиерът Бойко Борисов предложи свикване на Велико народно събрание за приемане на нова Конституция, с промени в частта за съдебната власт и състава на Народното събрание.

Какви са изводите след днешното политическо изявление - темата в извънредното издание на "Още от деня" коментираха политолозите Първан Симеонов и Геновева Петрова.

Според Първан Симеонов с този ход Борисов печели време и се опитва да направи съюз с народа зад гърба на протеста.

"Българите харесват идеите за мажоритарен избор, нова Конституция и Борисов се опитва да оглави протеста. Борисов се опитва да направи политическа маневра, която може да му осигури няколко месеца, както и да изглежда добрият. Опитва се да си върне и някакво достойнство", каза Симеонов.

"Борисов говори на всички – на обществото, в което има високи очаквания за сериозни промени на политическата система; на политическите си опоненти, които по един или друг начин или участват, или подкрепят протестите, но при всички положения също заявяват ясно определени искания за съществени промени във водената политика; и на политическите си партньори.

Това е доста смислено предложение за политическо решаване на всички тези проблеми, от които различни части от обществото са разтревожени. Това предложение има два важни елемента – единият е, че отваря вратата за широк политически дебат, и от друга страна – позволява да се намери решение чрез ново политическо представителство", изтъкна Геновева Петрова.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Проф. Христова: Премиерът направи много силен, стратегически ход
Проф. Христова: Премиерът направи много силен, стратегически ход
Как се свикват избори за Велико народно събрание?
Как се свикват избори за Велико народно събрание?