НОВИНИ

Политолози: Борисов направи маневра към всички с политическото си предложение

bnt avatar logo
от БНТ
17:50, 14.08.2020
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Премиерът Бойко Борисов предложи свикване на Велико народно събрание за приемане на нова Конституция, с промени в частта за съдебната власт и състава на Народното събрание.

Какви са изводите след днешното политическо изявление - темата в извънредното издание на "Още от деня" коментираха политолозите Първан Симеонов и Геновева Петрова.

Според Първан Симеонов с този ход Борисов печели време и се опитва да направи съюз с народа зад гърба на протеста.

"Българите харесват идеите за мажоритарен избор, нова Конституция и Борисов се опитва да оглави протеста. Борисов се опитва да направи политическа маневра, която може да му осигури няколко месеца, както и да изглежда добрият. Опитва се да си върне и някакво достойнство", каза Симеонов.

"Борисов говори на всички – на обществото, в което има високи очаквания за сериозни промени на политическата система; на политическите си опоненти, които по един или друг начин или участват, или подкрепят протестите, но при всички положения също заявяват ясно определени искания за съществени промени във водената политика; и на политическите си партньори.

Това е доста смислено предложение за политическо решаване на всички тези проблеми, от които различни части от обществото са разтревожени. Това предложение има два важни елемента – единият е, че отваря вратата за широк политически дебат, и от друга страна – позволява да се намери решение чрез ново политическо представителство", изтъкна Геновева Петрова.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Христова: Премиерът направи много силен, стратегически ход
Проф. Христова: Премиерът направи много силен, стратегически ход
Как се свикват избори за Велико народно събрание?
Как се свикват избори за Велико народно събрание?