НОВИНИ

Борисов: Оттеглям се в момента, в който бъде свикано ВНС

Александър Марков
от Александър Марков
16:02, 14.08.2020
Чете се за: 04:01 мин.

В специално видеообръщение министър-председателят Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ ще предложат проект за нова Конституция, избори за Велико народно събрание и нова структура на съдебната система. Борисов ще се оттегли в момента, в който Народното събрание вземе решението за Велико народно събрание. По думите на Борисов, олигарси и неосъществени политици са отмъкнали и превзели протеста от ръцете на младите.

В специалното си обръщение премиерът Бойко Борисов заяви, че дълбокото желание за промяна е вече извън контрола на системните партии. Изтъкна, че властта за него и партията му вече 10 години не е самоцел.

Бойко Борисов, министър-председател: И днес няма да съм този, който вместо да пази демократичния мир и да надгражда, ще допусне българи да се бият с българи на блокадите. Няма да съм този, който толерира размахването на юмруци както на блокадите, така и от президентството.

Време е за рестарт, обяви Борисов. Затова ГЕРБ ще внесе проект на нова Конституция.

Бойко Борисов, министър-председател: Необходимостта от нова Конституция на Република България е тема, която през последните години е водеща за много граждани и обществени организации. За да отговорим на нагласите и очакванията на българските граждани, предлагаме проект на Конституция, която да защити основните принципи и начала на нашето съвремие. Действащата Конституция беше приета в друг исторически период, при други политически дадености, при друг международен статут на страната ни, при друго равнище на законодателната практика, а изтеклото време показа, че без промяна на основния закон няма как да отговорим на предизвикателствата.

Борисов предложи свикването на Велико народно събрание с цел промени в Конституцията: от 240 депутатите да бъдат намалени на 120, при ВНС вместо 400 да са 280. Великото народно събрание е не само да се рестартира демокрацията, подчерта Борисов, но това да се случи в режим на максимално политическо представителство.

Бойко Борисов, министър-председател: Ще настояваме от всичките 400 народни представители в него, 200 да бъдат избрани пропорционално, а останалите 200 да бъдат избрани мажоритарно.

Премиерът и лидер на ГЕРБ предложи и съществени промени в съдебната система.

Бойко Борисов, министър-председател: Ще прекратим Висшия съдебен съвет и ще предложим създаването на Съдебен съвет на съдиите и на Съдебен съвет на прокурорите. Двата съвета ще решават отделно кадровите въпроси, свързани със съдиите, от една страна и прокурорите и следователите, от друга.

И още промени: седем от членовете на Съдебния съвет на съдиите да се избират от професионалната общност, тоест от съдиите, и шестима - от Народното събрание, избрани с две-трети мнозинство от депутатите. Председателите на ВКС и ВАС да са членове по право.

Бойко Борисов, министър-председател: Ще предложим главния прокурор на всеки шест месеца да бъде изслушван от Народното събрание и докладът му да бъде приеман. Докладът обхваща прилагането на закона за дейността на прокуратурата и разследващите органи.

Главният прокурор да бъде изслушван и по конкретни наказателни производства, след разрешение на наблюдаващ прокурор. Мандатът на председателите на ВКС, ВАС и главния прокурор да е пет години, да се ограничат правомощията на правосъдния министър до менажиране на бюджета на съответните органи и да управлява недвижимите имоти на съдебната власт, гражданите да могат да подават индивидуална конституционна жалба.

Бойко Борисов, министър-председател: Ще предложим към съветите на съдиите и прокурорите да се създадат отделни инспекторати, тоест да не е един инспекторат, както е в момента. Всеки от двата инспектората се състои от главен инспектор и петима инспектори.

Хората очакват предложените промени от години, според премиера.

Бойко Борисов, министър-председател: Тези предложения ще увеличат ролята и доверието в политическото представителство, ще изчезнат депутатите-анонимници. Ще се укрепи независимостта на съдебната система, ще направи прокурорите и съдиите самоуправляващи се общности и може би най-важното, ще засили контрола над дейността на главния прокурор.

Коментирайки в началото на обръщението си протестите и свършеното от правителството, премиерът Бойко Борисов напомни, че правителството е превело държавата през пандемията и е изпълнило обещанията си за икономически растеж и стартиране на енергийните проекти, но призна, че това се е оказало недостатъчно и се е появил естественият бунт на младите хора.

Бойко Борисов, министър-председател: Олигарси, обединени заради засегнати икономически интереси, провалени фигури, неуспели да катализират политическите и финансовите си амбиции, неосъществени политици, загубили отдавна обществена подкрепа, се опитаха да превземат този бунт на младите. Опитаха се да взривят реда в страната.

Борисов заяви, че уважава бунта на младите, но че той е превзет.

Бойко Борисов, министър-председател: Започна всекидневно нагнетяване на огромно политическо напрежение. Подобна симбиоза е изключително опасна за демокрацията. По светофарите на жълтите павета и колоните на Орлов мост се появиха бесилки и ковчези, а сградите - символ на държавността, бяха поругани. Червена боя обля сградата на парламента и центъра на европейска София!

Заради безскрупулни политически амбиции извънпарламентарни опозиционни партии, според премиера, са се обединили срещу властта.

Бойко Борисов, министър-председател: Обединиха се. Като шпицкоманда обикаляха пред дома ми и постилаха черни чували там, където живеят дъщеря ми и внуците ми. След това фиаско организираха барикади. Рушено бе обществено имущество, опъваха се вериги, издигаха се бесилки, влачеха се контейнери, пейки и саксии. Опитаха да внушат, че няма държава.

Опозицията в Парламента, според Борисов, е слаба и не се припознава като алтернатива.

Бойко Борисов, министър-председател: Президентът загърби основната си роля на обединител на нацията. В желанието си да е политически лидер, умишлено подклаждаше напрежение между институциите, стигна дотам да изправи български граждани срещу български граждани. Раздели обществото, размаха юмрук и подпали разрушителната сила на противопоставянето. Така се превърна и затвърди като фигурант и слуга на олигархията.

Според Борисов, автентичният глас на промяната е бил смазан, а сценарият за пълен блокаж на държавата се е оказал невъзможен.

Бойко Борисов, министър-председател : Затварянето на пътища, гари, метро и опитите за кървави ексцесии доведоха до взрив на недоволство. Протестът не роди своите автентични водачи. Повече от месец протестиращите не конкретизират исканията си отвъд оставките. Тези образовани и хора, участващи в протеста, не показват какво ще правят след това. И най-важното - как ще го постигнат и с кого?

Според Борисов, младите на улицата не знаят сценария на задкусилието.

Бойко Борисов, министър-председател: И все пак - всичко е в ръцете на младите. Аз уважавам техния бунт. Те все още имат шанс да създадат ново, легитимно, демократично движение и ново поколение политически лидери с демократична представа за България. Време е младите хора да осъзнаят историческата си мисия и тежкия път, по който ще предложа заедно да поемем.

Всеки трябва да направи своя избор, завърши премиерът.

Бойко Борисов, министър-председател: Дошло е време всеки от нас да се определи, като направи своя политически и исторически избор. Само така ще може да се тръгне на чисто. Във време на най-тежката социално-икономическа криза, време на пандемия, време по-тежко от Голямата депресия, когато се сриват световните икономики, държавата трябва да излезе обединена. Съединението прави силата!

Премиерът обяви кога ще се оттегли от поста.

Бойко Борисов, министър-председател : В момента, в който Народното събрание вземе решение да се произведат избори за Велико народно събрание съгласно чл. 160 на Конституцията, аз ще се оттегля от поста на министър-председател в същия ден.

Борисов благодари на коалиционните си партньори и изрази надежда заедно да продължат напред.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три победи за гросмайсторите ни в Шахматната онлайн олимпиада
Три победи за гросмайсторите ни в Шахматната онлайн олимпиада
Христо Иванов: Борисов се опитва да спечели време
Христо Иванов: Борисов се опитва да спечели време