НОВИНИ

Как се свикват избори за Велико народно събрание?

bnt avatar logo
от БНТ
17:46, 14.08.2020
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Създаваме един хаос само и само да бъдат изпълнени две задачи, а може би и 1/3. Първата е да бъде продължен мандатът на правителството, втората задача е да не се допусне в никакъв случай назначаване на служебно правителство от Радев и третата задача е да жертваме главния прокурор само и само да бъде съхранена честта и достойнството на ГЕРБ като партия и в частност на Министерския съвет. Това заяви за извънредното издание на "Още от деня" ръководителят на Катедрата по конституционноправни науки проф. Пламен Киров относно видеобръщението на Бойко Борисов.

Инициативата за внасяне на законопроект за изменение на Конституцията от Велико народно събрание или за приемане на нова конституция трябва да бъде подкрепена от не по-малко от 1/2 от народните представители - 121 и нагоре. Да предположим, че такъв законопроект бъде внесен. Народното събрание трябва да обсъди направеното предложение не по-рано то 2 месеца и не по-късно от 5 месеца след внасянето на такъв законопроект, разясни процедурата проф. Киров.

По думите му се удължава "изкуствено на базата на конституционната норма мандатът на действащия парламент, след което Народното събрание решава да се произведат избори за Велико народно събрание с мнозинство 2/3 от общия брой".

"Ако се съберат 2/3 и се вземе решение, от тук нататък процедурата става необратима, т.е. президентът в тези случаи в 3-месечен срок насрочва избори за Велико народно събрание, а мандатът на действащата регистратура на парламента се прекратява от деня, в който бъдат избрани 400-те народни представители във Великото народно събрание", продължи той.

Вижте повече във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Политолози: Борисов направи маневра към всички с политическото си предложение
Политолози: Борисов направи маневра към всички с политическото си предложение
Пускат движението по обновения участък бул. "България" - бул. "Тодор Каблешков" - Околовръстен път
Пускат движението по обновения участък бул. "България" - бул. "Тодор Каблешков" - Околовръстен път