НОВИНИ

Политическите реакции след изявлението на премиера Борисов

Николай Минков
от Николай Минков
16:18, 14.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:37 мин.
У нас

Коалиционните партньори от Обединени патриоти - ВМРО и НФСБ са готови да подкрепят ГЕРБ, но имат свои предложения за евентуална промяна на Конституцията. От "Воля" пък са против ремонта на основния закон. ДПС реагира с цитат на реч на Ахмед Доган от миналата година.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова написа във Фейсбук страницата си, че Бойко Борисов е символ на разграждането на държавността и няма как да е олицетворение на рестарта й. Според нея България има нужда от промяна на модела, но чрез оставка на правителството, нови избори, но парламент.

Янаки Стоилов смята, че с този ход Борисов цели оставане във властта.

Янаки Стоилов, БСП: Израз на съвършена демагогия, защото целта на това предложение е да се удължи дейността на Парламента и оттам и на правителството. Това е предложение отправено към един парламент със силно намалена представителност, така че то рискува, ако бъде задвижено да създаде още по-голяма нестабилност в държавата, а едва ли ще отговори на тези проблеми, които тя в момента има спешно да решава.

От ВМРО излязоха с позиция, в която партията обяви свои предложения за промяна на основния закон и заяви подкрепата си за проекта на ГЕРБ.

Ангел Джамбазки, зам.-председател на ВМРО: Те включват, разбира се, задължителното гласуване при образователен ценз. Те включват задължителната наборна военна служба. Те включват правото на всеки етнически българин, навсякъде по света да придобие българско гражданство. Право на инициатива, законодателна, на президента, които и да е той, няма тук конкретен повод и, или, възможност да иска вот на недоверие на МС. Да се запази традиционният семеен модел в България.


От НФСБ заявиха, че не е сега моментът за промяна на конституцията, но също обявиха, че ще подкрепят ГЕРБ.

Борис Ячев, зам.-председател на НФСБ: Не съм сигурен, че точно това е най-важното в момента като тема- промяна на Конституцията и свикване на ВНС. Според мен приоритетно беше прилагането на мерките за преодоляване на кризата са COVID. Ако така или иначе се отваря този дебат. Защо например, не се обвърже минималната пенсия в България с някакъв процент, 40 или 50% с минималната пенсия на държавите в ЕС. Ще предложим задължителното гласуване да стане наистина задължително, защото в момента е нещо като дървено желязо - хем го има, хем не се спазва.


От "Воля" се обявиха категорично против предложението на Бойко Борисов.

Веселин Марешки, лидер на "ВОЛЯ": България днес няма нужда от Велико народно събрание, а от велики българи. Тези българи да започнат изграждането на една велика, могъща, просперираща държава. Единственият начин това да се случи е чрез подкрепата на законопроекта на ВОЛЯ за мажоритарни избори. България днес има нужда от ново качество на народните представители, а не от количество.

ДПС реагира засега с цитат на Ахмед Доган от 19 декември 2019 г, публикуван от председателя на партията Мустафа Крадайъ в неговия Фейсбук профил. Почетният председател на партията говори за необходимостта от "рестарт на демократичния модел, който е нежният, но неизбежен изход от ситуацията".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мая Манолова: Борисов се опитва да удължи политическия си живот
Мая Манолова: Борисов се опитва да удължи политическия си живот
Три победи за гросмайсторите ни в Шахматната онлайн олимпиада
Три победи за гросмайсторите ни в Шахматната онлайн олимпиада