НОВИНИ

37-и ден на протест - остават блокирани три кръстовища

Николай Минков
от Николай Минков
18:15, 14.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:56 мин.
У нас

В 37-ия ден на протести срещи правителството остава блокадата при Орлов мост, пред Ректората и при Министерския съвет, а кръстовището при Румънското посолство преди около час беше блокирано отново.

За кратко днес беше спряно и движението към граничния пункт Калотина.

Протестиращите са категорични, че поисканите от премиера промени в Конституцията и свикване на Велико народно събрание не могат да потушат протестите.

За много от тях днешното обръщение на Бойко Борисов е хвърляне на прах в очите и повърхностен опит да се задържи властта, както и признание, че политическата ни система е в криза.

Обръщението на премиера не само не успокои страстите, а протестиращите се заканиха да блокират и цялата страна.

Днес по обяд за около час беше блокиран пътя за КПП "Калотина", а през нощта кръстовището при Румънското посолство в столицата също беше затворено.

В 23:30 часа кръстовището при Румънското посолство бе пуснато.

Малко след 23:25 моторист се опита да се вреже в протеста, но бе спрян.

Към 23:00 часа блокадата на кръстовището при Румънското посолство остава. Няма палатки както във вчерашната вечер, но част от булеварда е преграден с кофи за смет и със свалени пътни знаци.

Около 21:50 часа протестиращите блокираха кръстовището пред Румънското посолство. Образува се задръстване. Протестиращите отвориха едно платно за колите от "Алея Яворов" да се изтеглят по "Шипченски проход". Голяма беше изненадата на шофьорите, тъй като се оказа, че там няма нито един полицейски служител, който да регулира движението. Първата полицейска кола се появи 20 минути по-късно.

Около 21:30 часа шествието на протестиращите стигна до Орлов мост.

След 21:00 часа протестиращите поеха на традиционното си шествие към Орлов мост, което минава през Народното събрание. Демонстрантите преминаха с аплодисменти покрай палатковия лагер на Ректората.

Велислав Минеков от "Отровното трио" заяви, че няма да прекратят скоро протестите. По думите му гражданското неподчинение е тяхното оръжие.

Към 19:00 часа протестиращите традиционно започнаха да се събират в Триъгълника на властта.

Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България": Велико народно събрание всъщност звучи, като нещо голямо и демократично, а всъщност е връзване на ръцете на избирателя. Дайте да питаме хората какви промени в конституцията искат и за какво ще гласуват и в следващия парламент, обновен, да вземем решение. Това, което той предлага не е нова конституция, не е достатъчно смело, не изисква Велико народно събрание. Вкараха България в това блато на писане на нова конституция. Не ни трябва това! Трябва ни с тези или дори по-смели предложения всички да се явим на избори, да получим доверие, следващия парламент обновен и рестартиран по начина, по който една демокрация се обновява и се рестартира, да види какъв консенсус ще се образува и този консенсус да бъде реализиран чрез изменение в конституцията от обикновено Народно събрание. На тези избори да се формира нов демократичен мандат, в един нов парламент, който с правомощията на обикновено Народно събрание да промени конституцията по-смело от това, което Борисов предлага.

Мая Манолова "Изправи се.БГ": Той е готов да употреби и Конституцията и статута на Великото народно събрание. Буквално вчера видяхме как той употреби депутатите. Как ги използва. За да не отиде в парламента и да се скрие. Следващата му стъпка е да употреби Великото народно събрание.

За тази вечер хората в София отново ще се съберат пред Президентството, за да изразят недоволството си от правителството и да продължат да настояват за оставката му и за оттеглянето на главния прокурор Иван Гешев.

Репортери: Карина Караньотова, Николай Минков

Снимки: БГНЕС, Николай Минков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НС и УС на ПФК Левски гласуваха за погасяване на заема за заплатите
НС и УС на ПФК Левски гласуваха за погасяване на заема за заплатите
Карадайъ публикува изявление на Доган от 2019 г. за необходимостта от рестарт в политиката
Карадайъ публикува изявление на Доган от 2019 г. за необходимостта от рестарт в политиката