НОВИНИ

Елена Динева излиза на свобода срещу 750 000 лв.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:08, 29.09.2020 (обновена)
Чете се за: 00:59 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив

Специализираният наказателен съд измени мярката за неотклонение на съпругата на Васил Божков. Елена Динева може да излезе от ареста срещу парична гаранция от 750 000 лева. Според съдебния състав продължаването на задържането под стража би било необоснована репресия.

В съдебна зала защитата на Елена Динева не оспори наличието на обосновано предположение, че тя е била част от организирана престъпна група за рекет, изнудване, пране на пари, данъчни престъпления и незаконна търговия с културни ценности. Аргументът на адвокатите е, че вече шест съдебни състава са приели това.

Защитниците твърдят, обаче, че след седем месеца "задържане под стража" вече няма опасност, ако е на свобода, съпругата на Божков да извърши друго престъпление като попречи на разследването.

Съдът прие тези доводи и определи Динева да излезе на свобода срещу 750 000 лева гаранция.

Людмил Рангелов, адвокат на Елена Динева: Размерът на паричната гаранция в този момент е изключително висок за възможностите на г-жа Динева, защото при нея всички имоти са възбранени, вещи запорирани, сметки също запорирани.

Според прокуратурата обаче, макар и намаляла, опасността Динева да попречи на разследването все още е реална. Сред аргументите на обвинението са продължаващите данъчни ревизии на редица дружества, които съпругата на Васил Божков контролирала, финассови проверки, действия по разкриване на банкова тайна, както и пълен преглед на сделки с имоти и апортни вноски.

Венцислав Фердинандов, прокурор в Специализираната прокуратура: Разследването е наистина широкоспектърно. Налице е разнородна престъпна дейност. Делото е с фактическа и правна сложност, която касае дейността на множество лица.

Защитата на Динева ще обжалва с настояването гаранцията да бъде намалена. Прокуратурата пък ще протестира определението и иска от следващата инстанция да остави обвиняемата в ареста.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Макрон обеща на Тихановская да помогне на Беларус
Макрон обеща на Тихановская да помогне на Беларус
Втора тежка катастрофа между Велико Търново и Габрово, движението вече е отворено
Втора тежка катастрофа между Велико Търново и Габрово, движението вече е отворено