НОВИНИ

Инж. Иван Досев: Нямам данни, че Камарата на строителите диктува как да бъде строена АМ "Струма"

bnt avatar logo
от БНТ
09:15, 29.09.2020
Чете се за: 01:07 мин.
Бизнес

Управляваме около 20 000 км републикански пътища, много от тях минават през сложни терени, каза в "Денят започва" инж. Иван Досев, член на УС на Агенция "Пътна инфраструктура".

Има условия при преувлажняване да се получат падащи камъни, Агенцията се опитва да предприеме превантивни действия в такива райони, пътят през Кресненското дефиле, където отново имаше свлачище, е пуснат след няколко часа.

Според инж. Досев колегите му са се справили доста бързо. За строителството на магистрала "Струма" през дефилето вървят две тръжни процедури, когато има възможност начинът на преминаване да бъде променен.

"Свлачище има и на отсечката на бившата магистрала "Люлин", където се работи. Ремонтът е на 9-и километър, това са финални действия, анкерира се свлачището, което е започнало да работи от самото пускане на магистралата", поясни инж. Досев.

През 2018 г. е извършен голям ремонт на това свлачище, който не е приключил, сега се работи по довършителните работи.

Нямам данни, че Камарата на строителите диктува как да бъде строена магистрала "Струма" през Кресненското дефиле, подчерта инж. Досев.

"Струва ми се, че се търси някакъв ефект на внушение и се разиграват някакви теории на конспирацията, но ние нямаме никакво такова отношение към Камарата на строителите", подчерта той.

От Камарата са предложили да помагат с апликационната форма, но АПИ винаги сама се е справяла с апликационните форми с помощта на външни фирми и изпълнители, които са наемали след открити обществени поръчки. Инж. Досев подчерта, че никога не са участвали от Камарата в попълването на апликационната форма за "Струма". "Вероятно някой има интерес, след като толкова се шуми по този случай", предположи той. И заяви, че не знае да има лоби на Камарата при строителството на магистралата.

"По-скоро нашите експерти търсят някакво оптимално решение, което да може да бъде реализирано за кратък период и съответно в някаква нормална ценова рамка", каза инж. Иван Досев.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гол на Филип Кръстев вдъхнови Славия за първа победа за сезона
Гол на Филип Кръстев вдъхнови Славия за първа победа за сезона
Гласът на Тоти събуди момиче от кома
Гласът на Тоти събуди момиче от кома