Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Проф. Анастас Герджиков: СУ се готви за присъствено обучение

bnt avatar logo
от БНТ
08:59, 29.09.2020
Чете се за: 00:55 мин.
Образование

Новата академична година ще започне в по-сложни условия, свързани с COVID-19. "Всички университети взимат мерки. Министър Вълчев направи среща с 50 ректори и от тях чувам, че всеки е предприел мерки в двете посоки, както направи и Софийският университет", каза в студиото на "Денят започва" ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

Той обясни, че се готвят за присъствено обучение. Ще има по-сериозна дезинфекция, ще се осигуряват маски и предпазни средства. Заради дезинфекцията разходите не са се увеличили драстично. Неприятно е това, че са намалени някои от приходите. Онлайн обучение няма да е възможно за всички специалности. За регулираните професии, като медицината например, това е напълно невъзможно, практическите занимания по природни науки не могат да се проведат онлайн. Именно това са и причините за взетото решение академичната година да започне присъствено.

От друга страна те ще бъдат готови и за онлайн обучение на студените. Това означава по-голяма интернет свързаност и повече сървъри. Разработени са няколко сценария за онлайн обучение още през юни. Планът за подготовка се изпълнява вече повече от два месеца.

В негова заповед проф. Герджиков е предложил всички да бъдат с маски, освен този, който говори в момента. "Няма как да говориш 90 минути с маска", смята той.

Предлага се в зависимост от това дали обстановката се влошава или подобрява, факултетите сами да избират към каква форма на обучение да преминат - присъствено обучение, смесено обучение или онлайн такова. За това как ще се постъпи, ще се преценява според броя на заболелите. В случай, че в някоя група, курс има повече заразени, ще трябва да се действа по-сериозно там.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветана Пиронкова пред БНТ: Мисля, че направих добър мач
Цветана Пиронкова пред БНТ: Мисля, че направих добър мач
Гледайте НА ЖИВО по БНТ 3: Григор Димитров - Грегоар Барер 6:3, 6:2, 6:2
Гледайте НА ЖИВО по БНТ 3: Григор Димитров - Грегоар Барер 6:3, 6:2, 6:2