НОВИНИ

Търговци излизат на протест в Кубрат

bnt avatar logo
от БНТ
09:33, 29.09.2020
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Близо половин година неделният пазар в Кубрат е затворен със заповед на кмета на общината. Много търговци от региона недоволстват, че не могат да посещават най-голямото тържище в Североизточна България и така губят голяма част от приходите си. Поради тази причина днес те ще излязат на протест.

На мястото до март са се събирали над 500 търговци. Това е и най-големият неделен пазар за всякакви вещи и предмети, който се намира тук. Идват дори търговци от Румъния, а в неделните дни се събират по 2000-3000 души. Сега този пазар не съществува и не е ясно докога.

"Нашите претенции са да оспорваме мотивите на кмета, които той изтъква, че се съобразява с мерките за COVID-19. Ние питаме: в цяла България и в цяла Европа има COVID-19 и не се знае до кога ще продължи. Ние трябва да работим с условията на COVID-19", заяви София Иванова - търговец и един от организаторите на протеста.

Кметът на община Кубрат Алкин Неби заяви, че отварянето на пазара не е само негово решение.

"Това е решение на Кризисния щаб, в който влизат РЗИ, ХЕИ, пожарна, полиция. От община Кубрат имаме 860 карантинирани от март, само с 6 случая на COVID, които са излекувани. Може би е една от малкото общини, в която нямаме коронавирус. Кризисният щаб заседава и според заповедта на министъра на здравеопазването - осигуряване на вход-изход, осигуряване на метър и половина дистанция, дезинфектанти - ние това не можем да го постигнем на неделния пазар. Затова сме взели решение да работи само кооперативният пазар всекидневно", обясни кметът.

Хората са подготвили подписка от всички търговци - 70-80 души, работещи на пазара. Те са съгласни и с по-строги мерки, но пазарът да заработи.

Вижте още във видеото.

Репортер: Теодор Стамболиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цвети Пиронкова пред БНТ: Мачовете със Серина са по-специални
Цвети Пиронкова пред БНТ: Мачовете със Серина са по-специални
Гол на Филип Кръстев вдъхнови Славия за първа победа за сезона
Гол на Филип Кръстев вдъхнови Славия за първа победа за сезона